Стручњаци дали одговор на питање колико често треба мијењати постељину

ГС
Стручњаци дали одговор на питање колико често треба мијењати постељину

Пуно времена проводимо у кревету, али многи људи не перу постељину онолико често колико би требало. Анкета Маттресс Адвисор је на 1.000 Американаца показала да просјечна особа мијења постељину на свака 24 дана, иако су испитаници признати да то зна да се растегне и на око 35 дана.

Стручњаци за портал Еверyдаy Хеалтх препоручују много чешће прање постељине. 

Ево зашто је редовно прање важно и како оно утиче на ваше здравље.

Постељина скупља мртве ћелије коже, гриње и бактерије што може утицати на ваше здравље, каже др. Кели Рејнолдс са Универзитета у Аризони. Осим тога, лосиони и уља које користимо могу привући прашину и клице.

Препоручена учесталост прања?

Др. Рејнолдс савјетује прање постељине једном седмично, прилагођавајући се личним потребама, попут алергија. Дерматолози Тајлер Холмиг, Шошана Мармон и Стив Девели такође препоручују једном седмично прање како би нам кожа била здравија. Особама са акнама савјетује да се јастучнице мијењају два пута седмично.

Исправне технике прања постељине

Користите врућу воду и сушилицу или сунчеву свјетлост да убијете клице, предлаже Рејнолдс. Ако је могуће, додајте избијељивач или средство за дезинфекцију током циклуса испирања.

Посљедице ријетког прања

Ако не перете постељину седмично  то може довести до гриња које изазивају алергије или астму те присутности штетних бактерија попут Ешерије коли или салмонеле. Постељина такође може задржати непријатне мирисе и постати легло патогена ако је неко болестан.

Редовно прање је такође кључно за здравље коже јер спречава стања попут екцема, псоријазе и акни.

Ако радије рјеђе перете постељину, можете сљедити одређене праксе - избјегавајте да једете у кревету, уклоните шминку, туширајте се прије спавања и држите кућне љубимце ван кревета. Ношење пиџаме и расхлађиање собе како бисте умањили знојење такође може помоћи.

Љетњи распоред прања

Љети је посебно важно прати постељину једном седмично због појачаног знојења и спољашње прљавштине. Редовно прање спречава раст микроба у топлим и влажним условима, истиче Рејнолдс.

Прање остале постељине

Покривачи и јоргани који се користе са навлаком могу се прати сваке друге седмице или једном мјесечно, пише Најжена.ало.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана