Стопала могу открити повишен холестерол

ГС
Foto: Илустрација

Нездрав начин живота може утицати на појаву разних проблема.

Превише масна и зачињена храна, мањак физичке активности, алкохол, цигарете, унос велике количине хране, све то може довести до пораста лошег холестерола у крви.

Уколико премашује дозвољене вриједности, може бити изузетно опасан по наше здравље. Вишак холестерола има тенденцију да се залијепи за унутрашње зидове крвних судова, што може проузроковати болести попут шлога, повишеног крвног притиска, атеросклорозе, срчаног обољења, обољења бубрега итд.

Због свега тога изузетно је важно да обратите пажњу на знакове упозорења које вам шаље ваш организам. Повишен ниво лошег холестерола у крви може се рефлектовати на стопала. Рецимо, крхки и ломљиви нокти који споро расту могу бити један од знакова. Али крхки и ломљиви нокти могу указивати да вашем тијелу фали калцијум или неки други минерали.

Чести грчеви и осјећај утрнулости у стопалима такође могу бити једни од показатеља да ваш кардиоваскуларни систем не функционише најбоље. Код периферних васкуларних болести, крвни судови се сужавају или зачепљују, што ограничава проток крви до стопала.

Периферне васкуларне болести (ПВД), вјеровали или не, могу да успоре раст длака на ногама. Такође, и промјене на кожи могу бити аларм. Црвенкастоплава или блиједа боја коже могу указивати на проблеме са холестеролом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана