Стиже сезона прехлада: Ове три ствари помажу код прекомјерног цурења носа

ГС
Стиже сезона прехлада: Ове три ствари помажу код прекомјерног цурења носа

Цурење из носа је прекомјерна производња слузи у носним пролазима. Воденасти исцједак тече из носа, а понекад и низ задњи дио грла. Цурење обично прати зачепљеност носа, што отежава дисање.

Цурење носа најчешће је резултат вирусне инфекције синуса, обично прехладе. У другим случајевима, цурење из носа може да буде узроковано хладним временом, алергијама, синуситисом или другим узроцима. Третман укључује пијење пуно течности, посебно воде и мировање што је више могуће. Ево шта помаже:

Пијење великих количина течности

Једна од основних метода за цурење из носа је да пијете течност и останете адекватно хидрирани током цурења из носа, посебно ако имате и симптоме зачепљеног носа. Пијење пуно течности разрјеђује слуз таложену у синусима до танке конзистенције и лако се уклања. Ако не пијете довољно, ова слуз може да постане густа и љепљива, што може додатно да зачепи нос.

Топли туш

Топли туш “ради” слично. Врућа пара из туша може да помогне у ублажавању цурења из носа и зачепљеног носа. Ако желите да у потпуности искористите ову методу, најбоље је да ваше лице и синусе ставите директно у млаз паре и туша.

Топле облоге

Топле облоге би требало да стављате на чело и нос неколико пута дневно. Ово може да помогне у ублажавању цурења из носа и притиска синуса. Компресија дјелује тако што повећава циркулацију крви у подручју синуса. Влажна облога може да помогне у ублажавању зачепљености носа додавањем влаге у ваздух који удишемо. Ово је веома добра и изузетно лака метода. Све што треба да урадите је да натопите чисту крпу и ставите је на чело, а затим је носите 15 до 20 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана