Стално сте уморни - ово су могући разлози, један је посебно опасан

ГС
Стално сте уморни - ово су могући разлози, један је посебно опасан

Свако се понекад осјећа уморно због много обавеза, а мало сна. Међутим, ако се тако осјећате дуже вријеме и имате још неке симптоме, а додатно спавање не помаже, разлог може да буде медицинскe природе.

Ово су најчешћи узроци хроничног умора:

Не пијете довољно воде

Дехидратација изазива умор. Истраживање америчког медицинског центра „Корнел“ показало је да је 75 одсто од 3.000 особа хронично дехидрирано. Ако не уносите довољно течности, организам постаје уморан због мањка кисеоника који вода преноси до свих ћелија у организму и тако омогућава његово правилно функционисање. Жене треба да пију 1,5 литар течности дневно, а мушкарци два литра.

Да нисте у депресији?

Ако спавате седам-осам сати дневно, а осјећате умор, плус сте безвољни, нерасположени, немате жељу да ујутро устанете из кревета, можда патите од депресије. Најбоље је да посјетите свог љекара и посајветујете се са њим. Расположење могу поправити одређене намирнице, па једите  зелено лиснато поврће, сјеменке сунцокрета, скушу, орахе, печурке.

Провјерите жељезо у крви

Ако не једете довољно црвеног меса и тамнозеленог поврћа, можда имате низак ниво жељеза у крви. Недостатак жељеза у организму доводи до анемије, чији су симптоми умор, мањак ваздуха, вртоглавица, главобоља, хладне руке и ноге, убрзан рад срца. Посјетите љекара који ће путем анализе крви утврдити да ли имате анемију. Крвну слику ће побољшати напитак од изблендиране цвекле средње величине, три мање шаргарепе и пола слатког кромпира. Пијте га једном дневно.

Болест пољупца

Вирусна инфекција која ствара осјећај ицрпљености, изазива грозницу, бол у грлу и мишићима, губитак апетита назива се мононуклеоза. Пошто се прености путем пљувачке зову је болест пољупца. Сви симптоми нестају после мјесец дана, али осјећај умора траје неколико мјесеци. Поред терапије коју препише љекар, треба пити много воде и природних сокова који ће спријечити дехидрацију.

Повишен ниво шећера

Хроничан умор је чест симптом дијабетеса. Остали значајни симптоми су стална жеђ, често мокрење, губитак тежине. На основу анализе крви, љекар ће утврдити да ли болујете од дијабетеса. Ниво шећера у крви можете снизити напитком од цимета. Ставите једну кашичицу цимета у шољу топле воде и попијте сваког дана.

Хрчете док спавате

Скоро половина одраслих особа хрче. То је поремећај спавања који изазива периодичне застоје у дисању током сна. Хркање се повезује са спавањем на леђима, гојазношћу, пушењем, конзумирањем алкохола. Због таквог начина дисања тијело не може лијепо да се одмори па је особа хронично уморна, пише najzena.alo.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана