Стално сте уморни и цијело тијело вас боли?

ГС
Foto: Агенције

Вјероватно вам недостаје овај витамин.

Ако се будите уморни и сломљени, вашем организму вјероватно недостаје витамин до којег је најтеже доћи природним путем, осим ако случајно не живите у некој области која је стално под сунцем.

Витамин Д, познат и као "витамин сунца", потпомаже раст костију, игра улогу у расту ћелија, ублажавању упала и побољшању неуромускуларних функција.

Научници тврде да витамин Д утиче на бројне функције у људском организму, од ублажавања респираторних инфекција и повећања плодности, до смањења ризика од рака дојки, па чак и ублажавања симптома мултипле склерозе.

Наше тијело ствара витамин Д када се излаже сунчевим зрацима, али како нам временске прилике не иду увијек на руку, па у томе најчешће уживамо само од априла до октобра, може се догодити да нам недостаје овај драгоцјени витамин.

Гојазни људи су у ризичној групи јер масти растварају витамин Д, као и труднице које су такође изложене ризику јер бебе повећавају потребу за витаминима.

Како да знате да ли вам недостаје витамин Д?

Ако сумњате да имате проблем недостатка витамина Д на основу уочених симптома као што су константан умор или осећај да вас "цело тело боли", извадите крв.

Најбоље време за то је зими, када је ниво витамина Д у организму иначе најнижи

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана