Стално сте уморни? Ево разлога зашто, један је бар лако ријешити

ГС
Стално сте уморни? Ево разлога зашто, један је бар лако ријешити

Једење оброка касно увече може „умањити ниво шећера у крви и способност да добијемо оптималну енергију из оброка следећег дана“.

Од прекасног оброка до премало кретања, кључ за избјегавање тог поподневног пада има мање везе са оним што радите цијели дан, а више са начином на који то радите.

Према ријечима љекара који су разговарали са ХафПостом, ево начина на које можда трошите ниво енергије и савјета како да промијените ове навике.

Касна вечера

Постоји разлог зашто доручак носи наслов „најважнији оброк у дану“.

Од прекасног оброка до премало кретања, кључ за избјегавање тог поподневног пада има мање везе са оним што радите цијели дан, а више са начином на који то радите.

Према ријечима љекара који су разговарали са ХафПостом, ево начина на које можда трошите ниво енергије и савјета како да промијените ове навике.

Касна вечера

Постоји разлог зашто доручак носи наслов „најважнији оброк у дану“.

Избалансирана исхрана са цијелим намирницама је неопходна за одржавање здравља и снаге - али мени није једини кључни фактор. Без обзира на то шта је на тањиру, чување највећег оброка за крај дана може да вас додатно умори сутрадан.

„Изрека ’доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као сиромах’ заправо је заснована на биологији“, рекла је др Мери Валвано.

Једење оброка касно увече може „умањити ниво шећера у крви и способност да добијемо оптималну енергију из оброка следећег дана“, додала је она. 

Не спавате довољно

Можда никада нисте помислили да повежете то двоје, али Валвано је објаснила да једење великог оброка ноћу може негативно утицати на природни циркадијални ритам тијела, прекидајући сан и отежавајући квалитетан сан.

Лекар интерне медицине др Рувини Вијетилака рекао је да људи који су поспани током дана вјероватно не добијају довољно квалитетног дубоког сна ноћу.

Центри за контролу и превенцију болести препоручују најмање седам сати сна по ноћи, тако да ако добијате мање, то је навика коју треба прекинути да бисте имали више енергије.

Студија из децембра 2023. објављена у часопису Слип Хелт сугерише да би вам спавање викендом могло спасити живот на дуге стазе.

Истраживачи су открили да додатна два сата сна током викенда могу смањити шансе за срчани или мождани удар за 63 одсто - посебно за људе који спавају мање од шест сати током недеље.

Поред тога, истраживање из октобра 2023. показало је да би спавање још неколико минута након одлагања аларма заправо могло помоћи страственим дремачима да се пробуде.

Пијење енергетских напитака

Стручњаци тврде да енергетска пића заправо могу учинити супротно од онога за шта су намијењена.

Енергетска пића су раније била повезана са штетним утицајем на здравље срца и мозга, упалом, повећањем крвног притиска и још много тога.

„Озбиљнији ризици од кофеина су углавном повезани са великом потрошњом услед употребе у енергетским напицима и у облику суплемената“, рекао је др Стивен Деврис, превентивни кардиолог, раније у извештају Америчког медицинског удружења.

Међутим, други извори кофеина могу бити корисни за ниво енергије.

„Конзумирање кофеина из извора попут чаја, посебно зеленог или ферментисаног чаја, може помоćи у побољшању нивоа енергије подржавајући митохондрије, које су одговорне за производњу енергије у нашим ћелијама“, рекла је Валвано.

Сједећи начин живота

Без обзира да ли радите од куће или у канцеларији, седеćи начин живота - посебно поред исхране богате шећером и прерађеном храном - може да исцрпи нивое енергије.

„Редовно вјежбање може помоћи у побољшању нивоа енергије повећањем протока крви и кисеоника у мозгу и мишићима“, рекла је др Данијела Келвас, лекарка из Чатануге у Тенесију.

„Циљајте на најмање 30 минута вежбања умјереног интензитета сваког дана, као што су брзо ходање, вожња бицикла или пливање" каже она.

Келвас је додала да исхрана од цијеле, непрерађене хране која се фокусира на једење разноврсног воћа, поврћа, цијелих житарица и немасних протеина може помоћи у одржавању нивоа енергије током дана. Додала је да избјегава превише шећера и прерађене хране јер то може довести до енергетских падова.

Хронични стрес

Низак ниво енергије и умор су познати нежељени ефекти стреса и емоционалне исцрпљености.

"Ниски нивои енергије могу бити повезани са различитим здравственим стањима, као што су инфекције, хипотиреоза, хипертиреоза и поремећаји спавања", рекла је Келвас.

„Фактори начина живота као што су недостатак физичке активности, лоша исхрана и стрес такође могу допринети ниском нивоу енергије. Ако имате упорно низак ниво енергије, можда би било добро да разговарате са љекаром, пише Пост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана