Шта значи трзање у сну и на шта оно упућује?

ГС
Foto: Илустрација

Да ли вас је некад док тонете у сан пробудио снажан трзај властитог тијела?

Да ли сте се осјетили као да вас је ударила струја? Ова појава назива се хипнички трзај и јако је честа.

Према неким истраживањима, она погађа око 70 посто свјетске популације.

Др Рај Дасгупта, доцент клиничке медицине са Универзитета Јужна Калифорнија, објашњава да је ово бенигна појава и није разлог за забринутост, али бисмо требали повести рачуна о својим навикама које могу имати утицај на појаву хипничких трзаја и самим тим на квалитет сна:

1. Недостатак сна

Када је ријеч о хипничким трзајима, недостатак сна је најчешћи узрок. То може значити да спавате недовољно или неквалитетно, односно да ваше тијело не достиже дубљу РЕМ фазу сна која је обнављајућа.

С тим у вези, једино што треба урадити јесте спавати више. Покушајте минимално седам сати и трудите се да увијек у исто вријеме одлазите у кревет. Прије спавања, немојте користити телефон и таблет јер њихово плаво свјетло ремети сан.

2. Превелики стрес

Ментални и емоционални стрес такођер могу подстаћи хипничке трзаје. Испробајте технике опуштања, медитације и јоге пред спавање. Немојте радити до касно и немојте гледати узнемирујуће садржаје који вас додатно могу оптеретити.

3. Превише кофеина

Стимуланси, попут кофеина и никотина, такође су повезани са хипничким трзајима, због чега је логично ако као њихову посљедицу имате несаницу. Што мање спавате, више кофеина ће вам бити потребно да вас преко дана држи буднима. Ограничите количину кофеина на највише три кафе дневно.

4. Апнеја у сну

Будући да се хипнички трзаји догађају током прелаза између будности и сна, вјероватније је да ће се догодити ако имате апнеју у сну, тј. кратак престанак дисања у трајању од неколико секунди.

Недостатак кисеоника изазваним овим поремећајем изазива стална буђења. Апнеју тешко да можете сами да препознате, најбоље је да вам партнер у томе помогне.

Неки од симптома могу бити гласно хркање, гушење, поспаност током дана, без обзира на то колико сте спавали, буђење са сухим устима и болом у грлу, јутарња главобоља. Апнеја у сну може бити опасна. Зато обавезно посјетите доктора.

Шта је синдром немирних ногу?

Иако могу дјеловати слично, хипнички трзаји врло се разликују од стања попут синдрома немирних ногу. Овај синдром није поремећај спавања, али је поремећај који вас спрјечава да спавате. Савјет је да прије одласка у кревет урадите вјежбе истезања.

Шта је с трзањем током спавања?

Друга врста трзања или покрета које бисте могли осјетити назива се периодични поремећај покрета удова. Они се догађају ноћу и обично захватају ноге. Трзање ногу није опасно, али вас такође може пробудити и пореметити сан, преноси oslobođenje.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана