Шта вам тијело поручује ако вам се стално једе слатко?

GS
Foto: X.com

Свима нам је познат онај осјећај када нам се једе нешто слатко и ма колико се трудили да заварамо организам јабуком или бобичастим воћем, жеља постаје само већа. На крају ипак поклекнемо и посегнемо за омиљеном чоколадом, колачем или бомбонама. Иако знамо да шећер није добар за наше здравље (да не говоримо о килограмима) често му је тешко одољети.

Ако се суочавате са овим проблемом, знајте да нисте једини. Шећер стимулише лучење серотонина (хормона среће) и ендорфина (који нас умурује) због чега изазива зависност и тешко га се одричемо.

С друге стране, многе студије из области холистичке медицине показују да је жудња за одређеним намирницама јасан знак да наше тијело покушава да нам поручи да нам је потребно више хранљивих материја. Ин јоурнал пише на шта организам покушава да нас упозори када често осећамо жудњу за слаткишима.

Због чега нам се често једе нешто слатко?

Флуктуација шећера у крви, тачније његов нагли пад, заправо је главни узрочник сталне потребе за слаткишима. Ако вам се дешава да одједном пожелите нешто слатко и никако не можете да заварате ову жељу, то значи да је вашем тијелу потребно више горива како бисте одржали ниво шећера у крви стабилним.

Овакве ситуације најчешће се догађају особама које прескачу оброке или су њихови оброци неизбалансирани. Да бисте избјегли овај сценарио потребно је да имате најмање три оброка дневно (пожељно је и двије ужине), који ће се састојати од протеина, сложених угљених хидрата (житарице цијелог зрна) и влакана. Овакви оброци даће вашем организму све потребне нутријенте због чега ћете избјећи сталне падове шећера у крви, а самим тим и потребу за слатком храном.

Магнезијиум

У посљедњих неколико година све већи број стручњака указује на то да је константна жеља за слаткишима неријетко показатељ да нашем тијелу недостаје магнезијум.

Ово је посебно чест случај код особа које стално једу чоколаду. Дефицит магнезијума посебно је пролематичан код жена током мјесечног циклуса јер су ПМС симптоми, попут раздражљивости, израженији код жена којима недостаје овај минерал што додатно повећава њихову жељу за слаткишима.

Да бисте превазишли овај проблем повећајте унос хране богате магнезијумом, попут спанаћа, махунарки, орашастих продова или сјеменки. Потрудите се да сваки ваш оброк садржи неке од поменутих намирница и жеља за слаткишима ће се постепено умањити.

Вода

Када нам је тијело дехидрирано такође можемо да осјетимо потребу за слаткишима јер наш организам често мијеша осјећај глади и жеђи. Зато прије него што посегнете за чоколадом, прво попијте чашу воде.

Воће

Уколико имате сталну потребу за воћем, то значи да вашем организму недостају витамини и минерали. Иако нема ничег лошег у томе да конзумирате доста воћа, уколико је ваша жеља претјерана, нутриционисти савјетују да воће комбинујете са протеинима, као што су путер од бадема или других орашастих плодова, кокосов јогурт и слично.

Стрес

На крају, жеља за шећером веома често се јавља када смо под стресом јер, као што смо рекли, он подстиче лучење сератонина и ендорфина. Међутим, иако нам шећер помаже да се тренутно осјећамо боље, он не рјешава проблем.

Како да се ослободимо сталне жеље за слаткишима?

Прва и основна ствар коју би требало да обезбиједите свом организму јесу редовни и избалансирани оброци. Када имате три оброка и двије ужине током дана пружићете вашем тијелу довољно горива за све метаболичке процесе и активности које обављате па нећете имати константне флуктуације нивоа шећера у крви.

Подразумијева се да би ваши оброци требало да се састоје од протеина (месо, риба, јаја, печурке, махунарке, млијечни производи), сложених угљених хидрата (цјеловите житарице као што су просо, киноа, интегрални пиринач или кукуруз) и влакана (зелено лиснато поврће, махунарке, разно воће) како бисте избјегли дефицит минерала и витамина. Било би добро да уз то обезбиједите макар два литра воде и по могућности укључите било коју физичку активност. На тај начин ћете се ослободити жеље за слаткишима много лакше него што можете да претпоставите, преносе Вијести.ме..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана