Шта вам може открити дрхтање руку

ГС
Шта вам може открити дрхтање руку

Дрхтање руку некада је нормална појава, али, ако то стање почне да омета свакодневни живот, може бити знак развоја озбиљне болести.

Дрхтање руку јавља се као посљедица различитих стања, од озбиљних болести, попут мултипле склерозе и Паркинсонове болести, до блажих проблема, који се могу отклонити промјенама животних навика. Специјалисти наводе најчешће узроке дрхтања руку.

Лијекови и терапија
Есенцијални тремор - Овај нервни поремећај најчешћи је разлог зашто вам шољица с кафом подрхтава у руци. За ово нема јасног узрока, али понекад то може да буде промјена гена. Ако имате благе симптоме, можда вам неће бити потребно лијечење. Али, ако вам то смета у обављању свакодневних послова, можда ће вам бити потребни лијекови, радна терапија или операција.

Паркинсонова болест - Код овог обољења рука вам се тресе јер су мождане ћелије које управљају вашим мишићима оштећене. Подрхтавање обично почиње на једној руци, али временом може да се прошири и на другу. Основни третман су лијекови.

Мултипла склероза (МС) - Симптоми су дрхтање у рукама или другим дијеловима тијела. Лијекови су најчешћи начин лијечења. Физичка активност и вјежбање уз помоћ терапеута могу да вам помогну како да контролирате своје симптоме.

Штитна жлијезда - Дрхтање руку може да буде знак хипертиреозе, што значи да ваша штитна жлијезда има појачану функцију и убрзава рад срца.

Анализа крви
Анализа крви ће бити довољна да љекар установи у чему је проблем.

Превише кофеина - Попијте шољицу или двије кафе и на томе се зауставите. Кофеин је стимуланс па ће осим што вам помаже да се пробудите у прекомјерним количинама бити разлог што вам се руке тресу.

Недостатак сна
Ауто не може да се креће ако му не дате гас. Исто тако ваш мозак не може да шаље поруке тамо гдје треба без сна. Када не спавате довољно, ваш мозак може грешком да натјера руке да вам дрхте. Срећом, довољно сати сна добар су пут до мирних руку.

Конзумирање цигарета
Иако се неки људи надају да ће тако ублажити стрес, пушење може да изазове анксиозност. Никотин, који је у духану и изазива зависност, улази у ваш крвоток и због тога вам срце брже куца. Зашто можете да будете узнемирени и да вам се руке тресу. Најбоље би било да се с љекаром посавјетујете како да престанете с пушењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана