Шта указује да је дијете премршаво за свој узраст?

Агенције
Шта указује да је дијете премршаво за свој узраст?

Док је гојазност у дјетињству несумњиво један од највећих здравствених проблема међу дјецом данас, недовољна тежина или мршавост такође може да представља проблем за развој дијете.

Према др Намрати Ујпади, педијатријском ендокринологу, болница Астер РВ, 'премала тежина' је термин који описује дјецу која изгледају мршаво или су слабе грађе.

Међутим, у пракси се сматра да је дијете неухрањено ако је његов индекс тјелесне масе (БМИ) мањи од 5. перцентилa за узраст и пол, када је уцртан на БМИ графикон, објашњава љекар. Међутим, др Упадја дијели уобичајене разлоге зашто би дијете могло да има мању тјелесну тежину и начине на које се то може превазићи.

Неухрањеност

Према ријечима докторке, неухрањено дијете може да изгледа веома мршаво, може да има упале образе, слабе руке, може да изгледа мање активно у поређењу са здравом дјецом.

Симптоми такође укључују потешкоће у исхрани, хроничну дијареју, повраћање, испупчен стомак, хронични кашаљ, хормонски поремећај који утиче на штитну жлијезду или надбубрежну жлијезду, дијабетес или неуролошки поремећај који узрокује потешкоће у храњењу, гутању, жвакању итд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана