Шта све може чаша топле воде

Agencije
Шта све може чаша топле воде

Још су древни Кинези знали да чаша топле воде којом започнете дан може имати бројне добробити за организам. Али имајте на уму да не смије бити преврућа, јер температура изнад 50 степени Целзијусових може резултирати опекотинама у устима и грлу. Наводе како постоје бројне користи од конзумације топле воде, а ово су само неки од њих.

 

1. Помаже код мршављења

Иако због топле воде нећете изгубити килограме, она може помоћи у том процесу. Нутриционистица Кара Валш тврди да чаша топле воде с лимуном подстиче метаболизам, а због тога ће тијело током дана потрошити више калорија.

"Испијање топле воде додатно чисти пробавни систем и спречава надутост те ће помоћи излучивању вишка текућине у тијелу", додала је.

2. Чисти синусе

Чаша топле воде може помоћи код симптома инфекције горњих дисајних путева.

"Код људи са зачепљеним носом може помоћи у чишћењу и отварању дисајних путева, а топлина ће брже прочистити слуз. Температура текућине коју пијемо може утицати и на симптоме прехладе", казао је др Несочи Океке-Игбокве.

3. Помаже зубима

Стоматолог Санда Молдован истиче како је топла вода бољи избор за здравље зуба и протетику.

"Неке бијеле пломбе због хладне воде могу се стиснути и на тај начин одвојити од зуба", казала је.

Упозорава да припазите да вода није преврућа јер може оштетити цаклину, а препорука је пити воду собне температуре.

4. Одлична за пробаву

Топла вода проширује крвне судове и стимулише проток крви према цријевима, па на тај начин помаже пробави.

"Ако попијете чашу топле воде на празан желудац, она ће одмах појурити према цријевима гдје је и најпотребнија", истиче кардиолог др Луиза Петре.

Додаје како за разлику од хладне, топла вода брже хидрира. У комбинацији с храном брже отапа масти које су због тога лакше пробављиве.

5. Чисти токсине

Топлина воде подиже топлину тијела узрокујући знојење, а кроз зној излучујемо штетне спојеве из тијела.

"Ако топлу воду пијете сваки дан и додате јој мало лимуна, помоћи ће успоставити равнотежу киселине коју уносимо храном. Ако нисте љубитељ лимуна, покушајте пити зелени чај који смањује број слободних радикала у тијелу", препоручила је др Петре.

6. Смањује болове

Мишићи ће се грчити ако пијете хладну воду, али топла вода подстиче проток крви према ткивима и омогућује опуштање мишића.

"То помаже код свих врста болова, од менструалних грчева до болова у зглобовима. Додатно, ако попијете топлу воду прије одласка у кревет, брже ћете заспати и осјећаћете ситост дуже, па се нећете ноћу будити ради хране, а пробудићете се освјежени", поручила је др Петре.

7. Побољшава циркулацију

Као што топла купка може бољој циркулацији, исти учинак има и конзумација топле воде. То значи да ће вам крвни притисак бити нижи и тиме ћете умањити ризик од настанка кардиоваскуларних болести.

8. Олакшава затвор

Због недостатка воде у тијелу смањује се активност цријева и то води до затвора. Али ако сваки дан попијете чашу топле воде на таште, то ће подстакнути активност цријева и смањити ризик од затвора.

"Повишене температуре стимулишу цријевну перисталтику и помажу цријевну активност", каже др Петре.

9. За боље расположење

Студија Универзитета Колорадо показала је да су људи који су кратко у рукама држали шољицу топле кафе у односу на оне који су држали ледене напитке људе гледали с мање предрасуда и уопште су били великодушнији и брижнији. У другом дијелу студије испитаници су држали топле, односно хладне јастучиће. Они с топлим јастучићима су радије бирали поклоне за пријатеља него за себе. Према томе, ако пијете топлу воду, чашу држите у рукама што је дуже могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана