Шта студије показују о женама које рађају д‌јецу послије четрдесете

Агенције
Шта студије показују о женама које рађају д‌јецу послије четрдесете

Студије показују да рађање у каснијем периоду живота има низ предности, поготово здравствених.

Жене које послије 40. постану маме често наилазе на осуде. Па ипак, недавне студије су показале да је већа вјероватноћа да ће жене које рађају у 40-им годинама доживјети 100 година. Испоставило се да постоји јасна веза између одвајања времена да постанете родитељ и дуговјечности, а медицински стручњаци разлажу детаље.

Жене које рађају касније живе дуже

Жене које природним путем добију д‌јецу у каснијим годинама, имају могућност да живе дуже. За то су прије свега задужени генетски фактори, који такође могу бити повезани са дужим животом. Бројне студије су пронашле везу између старосне доби у којој жена добије посљедње дијете и вероватноће да ће живјети дуже. Истраживања показују да су жене које су родиле послије 40. године имале четири пута већу шансу да дођу до стоте, у поређењу са онима које су престале са рађањем млађе.

Трудноћа касније у животу је знак одличног здравља

Жене које рађају између 30. и 40. имају већу вјероватноћу да ће дуже живјети. Истраживања су показала да жене које добију д‌јецу послије 33. имају могућност да живе дуже од оних које су рађале до 30. Међутим, истраживачи не савјетују женама да одлажу трудноћу само да би повећале шансе за дуговјечност.

Природна способност зачећа у старијој доби вјероватно значи да женски репродуктивни систем стари спорије, што може одражавати спорији процес старења цијелог тијела. Већа је вјероватноћа да ћете живјети до 95. ако се породите послије 33.

Студија је користила податке из породичне студије, која се бавила биолошким, психолошким и генетским факторима у 551 породици која има много чланова који живе дуго. Истраживачи су посебну пажњу посветили женама. Они су пратили када су 462 жене добиле своје посљедње дијете и колико су живјеле након тога. Открили су да жене које су своје посљедње дијете добиле након 33. имају двоструко веће шансе да живе до 95. година или чак дуже, у поређењу са онима које су посљедње дијете добиле до 29.

Старије маме више уживају у родитељству

Многа истраживања истичу предности родитељства у каснијем периоду живота. Данас су старије маме образованије и имају мање породице. Ово је помак у односу на претходне записе, када су старије мајке обично имале нижи ниво образовања и веће породице. Сходно томе, д‌јеца старијих родитеља имају јаче предиспозиције за бољи живот у поређењу са д‌јецом млађих родитеља.

Истраживања такође показују да се старије мајке често осјећају срећније око и након порођаја.

Каснија трудноћа, боље памћење

Такође је могуће да трудноће касније у животу помажу у заштити од когнитивног пада. Истраживачи су открили да жене обично имају бољу функцију мозга ако су посљедњу бебу родиле након 35. године. Студија је испитала историју трудноће 830 жена старости од 41 до 92 године. Њихови налази снажно подржавају везу између рађања д‌јетета у старијој доби и одржавање когнитивних способности касније у животу.

Оснивање породице касније у животу може изгледати изазовно, али има своје предности. Са солидном каријером и јаснијим циљевима, људи су често боље припремљени за успоне и падове родитељства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана