Шта се дешава у тијелу кадa дође до смањења кортизола?

GS
Foto: X.com

Високи нивои кортизола могу угрозити здравље, узрокујући стрес, депресију и физичке промјене. Смањење кортизола доноси бројне предности.

Тијелу је потребан хормон стреса (кортизол) да би преживјело, а одређена количина је неопходна и здрава за основне функције тијела, као што су одржавање нивоа шећера у крви, смањење упале и одговор на стресне или опасне ситуације. На примјер, нивои кортизола природно расту приликом буђења или вјежбања.

Међутим, хронични кортизол (повишени нивои кортизола током дужег временског периода) може задржати наше тијело у сталном стању стреса и угрозити наше ментално и физичко здравље, што доводи до повећаних здравствених ризика попут депресије, анксиозности, дисфункције имунолошког система и болести.

Зашто је смањење кортизола важно?

Високи нивои кортизола се сада називају цортисол фаце на ТикТоку. Такођер познат као моон фаце, овај округли изглед лица обично указује на надутост, црвенило и иритацију око лица и врата.

Али добра вијест је да када управљате нивоима кортизола (то значи: квалитетан сан, правилна исхрана, вјежбање, али не претјеривање, и ритуали за ублажавање стреса као што је медитација), можете доживјети многе користи за своје опште благостање.

Знакови да требате кренути у смањење кортизола
Наша тијела нам шаљу сигнале када смо гладни, уморни или под стресом. И колико год стрес имао лошу репутацију, може нам послати црвене заставе на које требамо обратити пажњу. Ево општих симптома који указују на то да ваше тијело производи превише кортизола:

добијање на тежини, већином у предјелу стомака и горњег дијела леђа

добијање на тежини и заобљеност лица

акне

стањивање коже

лако модрицење

црвенило лица

успорено зацјељивање

слабост мишића

озбиљан умор

иритабилност

потешкоће са концентрацијом

високи крвни притисак

главобоља

Смањење кортизола

Шта се дешава када смањите ниво кортизола

Може смањити упалу

Када су нивои кортизола константно високи, тијело се може навикнути на превише кортизола, што може довести до хроничне упале и слабљења имунолошког система. Смањење нивоа кортизола здравим животним навикама, као што су уравнотежена исхрана, квалитетан сан и управљање стресом, може побољшати имунолошки систем. Нижи нивои кортизола помажу у смањењу упале у телу, што доводи до мање болова и нелагоде.

Може побољшати кожу

Стрес се често манифестује на кожи у облику акни. Високи нивои кортизола узрокују повећану производњу уља у кожи, што може зачепити поре и довести до упала. Смањење стреса и кортизола може побољшати здравље коже, резултирајући јаснијом кожом и природнијим руменилом на образима.

Може побољшати варење

Стрес може смањити проток крви и кисеоника до желуца, успоравајући варење. Када се стрес држи под контролом, активира се парасимпатички нервни систем, што побољшава варење. Смањење кортизола кроз позитивне здравствене навике стабилизује нивое шећера у крви, чиме се побољшава варење и метаболизам.

Може побољшати расположење

Хронични стрес повезан је са високим нивоима кортизола, што може утицати на мозак и довести до поремећаја расположења попут депресије и анксиозности. Смањење кортизола побољшава хормоне повезане са стресом и подстиче производњу ендорфина, хормона среће.

Може побољшати фокус и енергију

Високи нивои кортизола могу ометати обрасце спавања, што доводи до умора и недостатка енергије. Квалитетан сан је кључан за смањење кортизола, што може побољшати енергију током дана. Смањење кортизола помаже у обнављању равнотеже хормона у телу, што резултира бољом концентрацијом и већим нивоима енергије, преноси ЉепотаЗдравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана