Шта се дешава са организмом када покушавамо зауставити кихање

ГС
Шта се дешава са организмом када покушавамо зауставити кихање

То би могло да изазове акутну глухоћу, инфекцију или чак пуцање бубне опне у екстремним околностима - објаснио је доктор

 Кише вам се у градском превозу, на послу или важном састанку, па се суздржите? Доктори упозоравају да никада то не радите, јер није без ризика. Када кишемо, тијело доживљава нагли пораст притиска у синусима, носној шупљини и грлу. Задржавање респираторног рефлекса доводи до даљег пораста овог притиска, доводеćи крвне судове у опасност.

Зашто је задржавање кихања опасно

Према ријечима доктора Стјуарта Сандерса, кихање може да буде толико снажно да може да изазове пуцање анеуризме мозга.

- Анеуризма би могла да пукне ако артеријски крвни притисак порасте и проузрокује крварење које оштећује мозак - рекао је доктор и открио три разлога због којих је задржавање кихања опасно:

- Прво, задржавање кихања може да прозрокује нагли пораст крвног притиска с могућим негативним посљедицама. Друго, како притисак ваздуха у задњем дијелу носа расте када се кихање задржава, постоји ризик од гурања слузи и инфекције у средње ухо. То би могло да изазове акутну глухоћу, инфекцију или чак пуцање бубне опне у екстремним околностима - објаснио је доктор.

Ризик од акутног синуситиса

Као трећи разлог, др. Сандерс навео је ризик од акутног синуситиса. То може да се догоди ако повећање притиска тјера инфекцију у синусе. Доктори памте случај једног здравог 34-годишњег Британца који је осјетио бол у грлу, послије кога је почео да кише. Покушао је да спријечи кихање запушивиши уста и нос. До момента када је стигао код доктора, изгубио је глас.

Доктори који су га прегледали могли су да чују пуцкетаве звуке који су се простирали од његовог врата па до грудног коша. Каснији преглед и снимање су показали да је силина "обрнутог" кихања човјеку пробушила ждријело, дио грла испод уста и носа испред једњака и гркљана. Примљен је у болницу и стављен на инфузију, а опоравио се након седам дана

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана