Шта се дешава с вашим тијелом ако уносите превише протеина?

ГС
Foto: Илустрација

Већа количина протеина у прехрани може вам помоћи да постанете виткији, мишићавији, обуздате глад, убрзате опоравак након вјежбања и има више предности.

Иако је важно одржавати здрав унос протеина, превише протеина може имати и позитивне и негативне учинке.

Према клиници Маyо, већина истраживања сугерише да би они који су врло активни требали јести око 1,2 до 2 грама протеина по килограму тјелесне тежине. Немасно месо, перад и морски плодови популарни су примјери хране која садржи добар извор протеина. Међутим, ту су и опције које укључују јаја, махунарке и грах, орашасте плодове, а и млијечне производе попут сира.

Нуспојавама конзумирања протеина говорили су чланови медицинског стручног одбора Lussie Lakatos и Tammy Lakatos Shames.

Изгледате и осјећате се надуто

Надутост је врло неугодан осјећај. Може се догодити из различитих разлога као што су пребрзо једење, једење хране која изазива плинове или чак пијење на сламку. Оно што можда нисте знали је да ваша прехрана, укључујући превише протеина, такође може бити фактор.

"Често људи који иду на дијету богату протеинима мисле да ће се осјећати мање надуто, али не укључују довољно хране богате влакнима као што су воће и поврће или цјеловите житарице и грах", кажу стручњаци.

Можда нисте толико гладни

Протеини су изврсни за мршављење, одржавајући вас дуже ситим. Како смањите угљене хидрате и масти и једете више протеина, ваш хормон глади се смањује, док ћете повећати хормоне задовољства.

Према стручњацима, ово може бити од велике помоћи за мршављење, јер је глад оно што често доводи до лошег избора хране богате калоријама и до преједања.

Можда ћете добити више сала на трбуху

Протеини нису изузетак и с њима се може претјерати.

"За већину људи више протеина не значи веће мишиће, то може значити више тјелесне масти, укључујући оне око средишњег дијела тијела", кажу стручњаци.

Осим ако не тренирате с утезима и врло досљедно изазивате своје мишиће и заиста вам је потребан тај додатни протеин за раст мишића, додатни протеини неће помоћи у повећању мишића.

Дах би вам могао заударати

Постоје намирнице које ће вам изазвати лош задах без обзира колико је мало једете. Међутим, у овом сценарију то можете контролисати.

Према стручњацима, ако у потпуности избаците угљене хидрате или укључите само њихове мале количине у своју прехрану, могли бисте ући у процес који се назива кетоза јер је ваше тијело присиљено производити енергију из алтернативних извора. Ако се то догоди, резултат је чудан мирис који се шири из вашег даха.

Ваш мозак неће бити тако оштар као иначе

Равнотежа угљених хидрата у вашој прехрани потребна је ако желите правилно функционирати. Ако свом тијелу не дајете довољно угљених хидрата, то доводи до тога да ваш мозак нема довољно горива, што резултира немогућношћу фокусирања.

Срећом, ово се може брзо преокренути када свом тијелу и мозгу дате више угљених хидрата као извор енергије.

Могли бисте имати вишак тешких метала у крви

Главни дио прехране богате протеинима обично укључује ослањање на дневну порцију или двије протеинског праха.

Многи протеински прашци садрже тешке метале као што су арсен, олово, кадмиј и жива, а који су повезани с неколико здравствених проблема као што су оштећење мозга и органа, преноси Klix.ba.

Можете оштетити бубреге

Ваши бубрези су витални дио тијела. Они уклањају отпад и вишак текућине из вашег тијела, а и уклањају киселину коју производе станице вашег тијела и одржавају здраву равнотежу воде, соли и минерала у вашој крви, као што су натриј, калциј, фосфор и калиј.

"Ваши бубрези обрађују азот из протеинских аминокиселина, а додатно оптерећење вас може довести у опасност од бубрежних каменаца и оштећења бубрега", кажу стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана