Шта се дешава када косу не оперемо недељу дана? Једно ћемо одмах примијетити, открива доктор

ГС
Шта се дешава када косу не оперемо недељу дана? Једно ћемо одмах примијетити, открива доктор

Учесталост прања косе зависи од особе до особе, као и од њених хигијенских навика.

Не постоје строга правила у погледу прања косе, на крају се своди на оно што појединцу најбоље одговара. Већина људи пере косу сваки други дан и то се показало корисним за одређене типове косе. Ако припадате овој групи, сигурни смо да сте се запитали шта се дешава ако паузирате своју рутину и прође више времена између прања.

Посљедице могу бити и добре и лоше и све зависи од стања коже главе и типа косе. Дерматолог саветује да слушамо и пратимо стање наше косе и да је перемо по потреби. За неке то значи сваки дан, за друге једном недељно.

Шта се дешава ако не оперемо косу недјељу дана

Ако не перемо косу седам дана – прво што ćемо приметити је изразито повећање количине уља у њој. То се објашњава чињеницом да је кожа главе имала више времена да производи сопствена природна уља, што није нужно лоше, с обзиром да ова уља и себум чине косу здравијом и сјајнијом.

Како све зависи од самог типа косе, за оне са коврџавом косом, ове промене могу побољшати природну текстуру помажуćи природним уљима да укроте и дефинишу локне. С друге стране, дерматолог Стивен Лејн објашњава да ако припадате групи са масним скалпом, акумулација уља услед непрања косе може учинити да изгледа масно и прљаво.

Поред разних других утицаја као што су стрес, интензивно обликовање или излагање високим температурама, често прање је још један кривац за оштеćење и ломљење косе. Разлог лежи у томе што косу лишава природних уља и тиме је склонија пуцању.

Употреба производа за обликовање косе као што су гелови, пене или лак за косу не доприноси дуготрајном непрању косе јер се они накупљају у самом скалпу, што косу чини тешком и беживотном. Наравно, постоје и производи специјално дизајнирани за употребу између прања, а то укључује различите врсте сувих шампона, спрејова и производа за структуру.

„За већину људи – седам дана без прања косе доводи до непријатних нуспојава у виду перутања, свраба, иритације власишта, разних гљивица и бактерија на коси. Све то може бити веома непријатно и неугледно, праћено непријатним мирисима. и губитак косе“, упозорава Лејн, а преноси Еспресо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана