Шта сагоријева сало боље од вјежбања у теретани?

Срна
Шта сагоријева сало боље од вјежбања у теретани?

Да бисте се ријешили сала није вам потребна теретана, јер одређене кардио методе: брзо ходање, трчање, пливање, јесу врло ефектне код ријешавања проблема са вишком килограма.

Кинезиолози тврде да се масне наслаге најлакше топе ако се вјежбачи посвете одређеним кардио методама. Аеробни тренинзи помоћу којих се троше масти, а не угљени хидрати су ходање, трчање, пливање, бициклизам, веслање, прескакање ужета...

За већину њих нема плаћања чланарине у теретанама јер су доступне свима, али треба пазити на то који вам тип тренинга одговара.

Иако је ходање активност најнижег интензитета од свих наведених, а самим тиме даје и најслабије резултате, идеална је за почетнике или оне који се опорављају од повреда. Осим тога, корисна је и ако само желите да се опоравите од јачег тренинга који сте недавно направили, а у том случају знате да је било каква вјежба, добра вјежба.

У сат времена може се потрошити и око 300 калорија.

Трчање се треба првенствено разликовати од спринта, које исто спада у аеробне активности. Њиме се троши око 600 калорија по сату, обликују се мишићи ногу, повећава форма, али није за свакога. Требало би да га избјегавате уколико иначе имате проблема са зглобовима, јер због превеликог оптерећења може да дође до повреда. Такође уколико сте гојазнији требало би да сачекате да скинете који килограм па тек онда да се упустите у овај вид вјежбања.

Дакле, ако желите трчањем да изгубите килограме, можете, али било би најбоље да то чините само ако нисте превише удаљени од идеалне или жељене тежине.

Прескакање ужета такође је врло ефектно јер сагорева више од 1000 калорија по сату, али захтијева правилну технику и добру концентрацију, с тим што ствара велико оптерећење на зглобовима.

Али, зато су вожња бицикла и пливање прикладни за све, а у сат времена може се потрошити 600 до 750 калорија. Да возите бицикл, можете свакако и у теретани, а тада можете и програмирати справу према жељи. Међутим вожња бицикла на отвореном има више бенефита, а сигурно да не може да досади јер сваки дан можете да испробавате нове руте.

Код пливања готово да и нема опасности од повреда, а укључен је скоро сваки мишић на тијелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана