Шта проузрокује ћелавост?

Нови свет
Foto: Pixabay

Ова осјетљива тема мучи оба пола подједнако. Шта је узрок ћелавости, да ли је то стечено или мора бити насљедно? Да ли је ћелавост мана коју видимо и ми и други? Ово је и даље актуелна тема о којој се увијек може рећи нешто.

Коса је један од првих “детаља” које примјетимо код људи, она је одраз вашег стила и пажње посвећене себи. Њеним губитком може се нарушити наше самопоуздање и наш поглед на околину постаје ефекат рефлектора, тј. осјећај да је наша “мана“ истакнута, као на сцени под рефлектором и да се посебна пажња преписује управо њој.

Најчешћи разлог губитка косе јесте насљедни, то се манифестује и код мушкараца и код жена, али мушкарци су подложнији овом виду ћелавости (губитка косе). Такође, проблем губитка косе код њих може изазвати и утицај мушких полних хормона. Већина жена најчешће се са проблемом опадања косе сусреће током старења или менопаузе, но постоји још много узрока опадања са својим потенцијалним симптомима. Најчешћи узроци укључују штитну жлијезду; полицистични јајници су такође једни од криваца опадања косе. Све у свему сама неуравнотеженост хормона, али и било који стрес могу бити први узрок опадања косе.  

 

Тежак физички претрпљен стрес, као порођај, претрпљене операције или борба са озбиљном болешћу, присиљава фоликулу длаке да уђе у фазу одмора, а након неколико мјесеци коса почиње да опада. Поред хормона који су изгубили баланс, наша коса може почети да опада због ригорозних дијета, неправилне исхране, те недостатка витамина у њој. Но, не смемо занемарити наш начин третирања косе… често увијање, превелико излагање топлоти, претјеривање са фарбањем без адекватне његе. Није лоше напоменути да и сама њега, тачније превелика доза препарата, шампона, маски за косу… може довести до њеног оштећења, па и до самог слабљења длаке и опадања. 

 

Шта може да се предузме поводом тога? 

Постоје многи митови о томе како натерати косу да расте и решити проблем ћелавости… Међутим, они нису право рјешење и једино што може помоћи код овог проблема јесте одлазак код дерматолога, одговарајућа њега и третмани који могу решити овај наш проблем, који многи људи сматрају недостатком. 

 

Али, да ли је ћелавост заиста недостатак?

Ћелавост је недостатак само онда када ми зависимо од погледа других, или од тренутних модних трендова. Истовремено, не треба заборавити да ћелавост може бити посматрана и као трофеј: побједа над опаком болешћу, бунт, ознака мужевности… Што значи да ћелавост на нас утиче највише онда када смо ми сами несигурни у себе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана