Шта начин на који се знојите може рећи о вашем здрављу?

ГС
Шта начин на који се знојите може рећи о вашем здрављу?

Постоје двије врсте знојних жлијезда на нашем тијелу - екрине и апокрине.

 Екрини зној обично нема ни мириса ни боје. Апокрине жлијезде, које се активирају током пубертета, стварају зној који је богат бјеланчевинама и мастима, његов састав привлачи бактерије, што је разлог за настатанак непријатног мириса

Знојење помаже уравнотежавању тјелесне температуре и дефинише се као ослобађање течности на бази соли из знојних жлијезда. То је веома важан физиолошки одговор организма на повишену температуру или физичку активност.

Код људи је губитак топлоте путем испаравања зноја са површине тијела кључан за регулацију тјелесне температуре током изложености топлоти спољашње средине и/или вјежбања, посебно када је температура околине виша од темепратуре коже. Међутим, знојење може бити и посљедица неких емоционалних стања, озбиљних здравствених проблема или због хормонских промјена може бити појачано током трудноће или менопаузе.

Слани зној

Баш као и сузе, нормално је да је зној слан. Међутим, ако је необично слан до те мјере да вам пече очи, онда је то знак да вам можда недостаје натријума.

Врло важан процес за здраво тијело је хидратација, а иако звучи нелогично, могли бисте бити дехидрирани када вам недостаје натријума у исхрани. Треба да припазите на електролите који управљају нивоом натријума и калијума. То ће спријечити супер слани зној.

Знојите се мало

Свачије тијело је другачије, неки се људи зноје више, а неки мање, и то је сасвим природно. Међутим, као и све остало, превише или премало нечега обично није добар знак.

Ако се једва знојите по врућем љетњем дану или док возите бицикл, то значи да ваше знојне жлијезде не раде добро. Ово је озбиљно стање које се зове анхидроза и може утицати на цијело тијело. То доводи до прегријавања, исцрпљености и топлотног удара, што је све алармантно и опасно по живот.

Претјерано знојење

Прекомјерно знојење назива се хиперхидроза и може се догодити чак и током хладног времена без икаквог разлога. Такође, се може догодити и женама током менопаузе.

Понекад ово стање може бити опасно. Ако примијетите учестало знојење и губитак тежине, знојење које се углавном јавља током спавања или осјећај притиска у грудима током знојења, онда је вријеме да одете код љекара. Одговарајућим анализама љекар може установити шта се дешава и препооручити вам како да се са тегобама изборите.

Зној непријатног мириса

Постоје двије врсте знојних жлијезда на нашем тијелу - екрине и апокрине.

Екрине жлијезде се налазе на цијелој површини тијела и контролишу температуру. Екрини зној обично нема ни мириса ни боје. Садржи 99% воде, различите соли и аминокиселине.

Апокрине жлиједе су искључиво концентрисане у одређеним областима, као што су пазушне јаме, интимне (гениталне) регије, као и на косматим деловима главе (области са фоликулима длаке) и њихово лучење може бити подстакнуто стресом.

Апокрине жлијезде, које се активирају током пубертета, стварају зној који је богат бјеланчевинама и мастима. Количина апокриног зноја је далеко мања од количине екриног зноја. Његов састав привлачи бактерије, што је разлог за настатанак непријатног мириса. Апокрини зној утиче на појаву жутих мрља на одјећи. Оперите подручја на којима се знојите и имајте на уму да ваша исхрана, околина и лијекови утичу на ваш тјелесни мирис.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана