Шта када пилуле за контрацепцију смање сексуалну жељу

ГС
Foto: Илустрација

Секс би требало да буде лагодан и забаван, али сви знамо да ствари могу да постану компликоване.

Једна од тих компликација догоди се када почнете да користите контрацептивне пилуле. Очекујете да се напокон опустите: нема кондома и припрема, само уживање. А онда… схватите да вам једноставно није до секса.

Да ли пилуле за контрацепцију могу да смање сексуалну жељу?

Нажалост, ефекат контрацептивне пилуле на сексуални нагон и даље је прилично контроверзна тема која нема јасне одговоре. Оно што знамо, и то на основу истраживања чувене клинике Мејо, јесте да ова контрацепција може да промијени баланс хормона у тијелу. Оне могу да смање нивое тестостерона, а управо је то хормон који и код жена и код мушкараца утичу на сексуални нагон. (Да, и жене имају тестостерон, само у мањој концентрацији).
На први поглед ово звучи као јасна веза довољна за пресуду. Ипак, чињеница је да већина жена не пријављује никакву промјену у свом либиду након што почну да користе хормоналну контрацепцију. Неке чак наводе да осјећају више жеље док су на пилули. Зато је заиста тешко добити директан одговор на ово питање од медицинске заједнице.

Шта да радим ако ми пилуле смање сексуалну жељу?

Најважније је да пратите промјене. Ако вам се учини да вам либидо пада, да губите жељу и да то почиње да вас узнемирава – требало би да реагујете. Најприје се обратите свом љекару како бисте покушали са неким другим средством за контрацепцију. Важно је да знате да код неких жена ове промјене могу да буду привремене, па љекари обично чекају до пола године прије него што донесу пресуду о томе како контрацепција заиста утиче нас вас.

Размислите да ли су се можда догодиле неке друге промјене које би могле утицати на ваш сексуални нагон. Наши сексуални нагони су невјероватно сложени и на њих може утицати низ различитих фактора. Размислите да ли сте можда имали неке друге промјене у свом животу које би могле утицати на ваш сексуални нагон. На примјер, да ли сте под већим стресом него иначе? Јесте ли спавали мање? Више се свађате са партнером? Имате ли друге здравствене проблеме?

Најбоље би било да о овоме попричате са својим љекаром. Уколико немате повјерења у свог гинеколога, потражите новог. Једноставно, морате се осјећати слободно да о оваквим темама причате са својим љекаром. Ако вам се једноставно не свиђају пилуле за контролу рађања, уопштено говорећи, постоје и друге врсте опција за контролу рађања, укључујући кондоме, прстен, инјекцију, имплантат, спирала дијафрагме, можете о њима разговарати са својим гинекологом, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана