Шта је најбоље јести и пити током љетњих дана

Независне
Шта је најбоље јести и пити током љетњих дана

С растом живе у термометру током љетњег периода расте и потреба људског организма за течношћу и лако сварљивим оброцима, а Драгана Лошић, магистар фармације и специјалиста нутриционизма открива шта јести када су високе температуре и чиме је добро започети и завршити дан.

Осјећај жеђи је први знак дехидрације, а Лошићева истиче да не треба чекати да се ожедни.

Медитеранска исхрана

Љети се посебно препоручује медитеранска исхрана која обилује великом количином сезонског воћа и поврћа, здравим мастима, попут екстра дјевичанског маслиновог уља, орашастих плодова и сјеменки, лако сварљивим протеинима као што су риба и морски плодови, бијело месо, али и махунарке, ферментисаним млијечним производима попут кефира и јогурта и сложеним угљеним хидратима.

"Овај начин исхране, иза кога стоји наука, одликује равнотежа између уноса хране биљног и животињског поријекла, као и адекватна разноврсност, чиме се баш и не може похвалити традиционални начин исхране. Традиционално једемо превише црвеног меса и сухомеснатих прерађевина, што уз низак унос влакана повећава ризик за настанак хормонског дисбаланса, за развој кардиоваскуларних обољења, канцера дојке, желуца и дебелог цријева. Током љета је посебно важно избјегавати пржену храну, поховану храну, пуно соли, сухомеснате прерађевине, газиране напитке, воћне сокове, конзервисану храну, алкохол и слаткише како бисмо избјегли симптоме отежаног варења и дехидрацију", наводи Лошићева за "Независне новине".

Оброк салате и риба

Током љетњих дана често се трага за рецептима за јела која се спремају брзо и лако, па тако Лошићева препоручује да се у исхрану укључи оброк салате.

"Оброк салате обично као базу садржи зелено лиснато поврће попут зелене салате, руколе или матовилца, којем се додаје друго поврће, парадајз, краставац, паприка, цвекла или мрква у комбинацији са махунаркама, као што су махуне, грах из конзерве или сланутак, протеинима, гдје се убрајају јаја, филет димљеног лососа, као и филет туне, сиром, попут фета сира, моцареле и бурата, те житарицама и њиховим производима, као што су киноа, кус-кус, интегрална или безглутенска протеинска тјестенина", савјетује нутриционисткиња.

Такође, према њеним ријечима, различите мјешавине смрзнутог поврћа и житарица и те како могу олакшати припрему здравих љетњих оброка.

"Увијек се трудим мотивисати људе да конзумирају рибу два пута седмично, због тога што риба садржи све оне драгоцјене нутријенте који нам најчешће недостају: омега 3 масне киселине, витамин Д, витамин Б12, цинк, селен, јод и магнезиј, а и протеини рибе се одликују највећим степеном искористивости", каже Лошићева.

Дијете

Нутриционисткиња Лошић наводи да ће многи током љета посегнути за дијетама, па подсјећа да су оне обично хипокалоријске, неуравнотежене и неприлагођене појединцу, те као такве неодрживе и осуђене на пропаст.

"Запамтите да бројање калорија и неоправдано избацивање читавих група намирница није пут до фит изгледа и витке линије", истиче она.

Шта пити током љета?

Кад је ријеч о уносу течности, Лошићева истиче да одрасла особа у просјеку треба да уноси око два литра течности дневно и то углавном воде.

"Пожељно је дан почети и завршити чашом воде умјерене температуре, те генерално воду треба узимати између оброка, а не иза оброка због бољег варења хране. Низак унос течности доводи до повећаног накупљања токсина у организму, те успоравања метаболизма, а тиме и мање потрошње масти као извора енергије. Што нам је урин свјетлије боје, то је знак да смо боље хидрирани", појашњава она.

Како наводи, препоручен дневни унос течности за одраслу особу износи 30 мл/кг тјелесне масе.

"Поред воде као главног пића за хидрацију, препоручују се охлађени биљни чајеви као што су рооибос чај, чај од ђумбира или чај од матичњака и лимунада. Адекватан унос течности лакше задовољимо када воду обогатимо кришкама лимуна и листићима менте", наводи Лошићева.

Које напитке избјегавати?

Нутриционисткиња препоручује да се током љета избјегава конзумирање напитака са кофеином јер потичу губитак течности, као и унос куповних воћних сокова и газираних напитака јер се само једном чашом ових напитака унесе око 25 грама шећера.

"Неадекватна хидрација организма има сљедеће посљедице: смањује количину крви која може смањити ток крви из срца, изазивајући тако пад притиска, изазива губитак електролита, те смањује способност тијела да се зноји и тако хлади", каже нутриционисткиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана