Шта је метаболичка конфузија и зашто је ефикаснија од дијета?

ГС
Шта је метаболичка конфузија и зашто је ефикаснија од дијета?

Метаболичка конфузија се такође назива "промјена калорија" или "циклус калорија"...

Претпоставка која стоји иза дијета са метаболичком конфузијом своди се на циклус калорија, при чему се наизменично комбинују дани са високим садржајем калорија са данима са мало калорија. Сматра се да ово утиче на метаболичку функцију (повећава и збуњује метаболизам) због недосљедности калорија које се конзумирају сваког дана.

Уз премјештање калорија, овај стил исхране предлаже редовно вјежбање; међутим, не постоје строге смјернице. Истраживање објављено у Међународном часопису за превентивну медицину указује да би дијета која мења калорије могла довести до губитка тежине и масти.

Четири недјеље након што су слиједили овај дијететски режим, учесници студије су доживели значајан губитак тежине. Осјећај ситости се такође повећава, а глад се смањује. Учесници су наставили да виде резултате током једномјесечног периода праћења.

Током процеса метаболичке конфузије, калоријски дефицит се успоставља док прелазите између дана са ниским и високим калоријама и обављате редовне вјежбе. Истраживања показују да нискокалорична дијета укључује унос од 1.000 до 1.500 калорија дневно, са дефицитом од 500 до 750 калорија дневно што резултира губитком тежине.

Међутим, овај стил исхране је добио различите критике због своје рестриктивне природе, што његову одрживост чини упитном. Метаболичка конфузија вјероватно није одржива јер је прилично рестриктивна, баш као и многе друге модне дијете.

Међутим, препоручује се образац исхране који промовише равнотежу, разноликост и умереност, који не само да помаже у испуњавању потреба за нутријентима у потпуности, већ промовише здраво управљање тежином и одрживост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана