Шта је колера, веома заразна болест која се појавила у Бугарској: Овако изгледају симптоми

ГС
Foto: Илустрација

У Бугарској је потврђена колера, што је први такав случај у посљедње 103 године.

У питању је облик тешке цревне заразне болести која се може масовно ширити путем воде и изазвати инфекцију. Уколико болест није на вријеме регистрована и лијечена на одговарајући начин, пацијент може да умре усљед тешке дехидрације.

Болест се шири контаминираном храном или водом. Велики број заражених нема симптоме болести, док се код једног броја пацијената јавља акутна дијареја и тешка дехидрација. Стручњаци наглашавају да је колера болест која се лако лијечи, али „ако се не лијечи, може да убије човека у року од неколико сати“.

Према подацима стручњака, 1 од 10 људи болесних од колере развиће озбиљне симптоме. Код оних који имају симптоме, смрт може наступити у року од неколико сати уколико се не почне са одговарајућим лијечењем.

Честа и обилна дијареја, повраћање и јаки стомачни грчеви

Током 2020. године, од колере је умрло 857 особа у 24 земље. Вјерује се да је стварни број много већи, наводи Свјетска здравствена организација.

Колера је тешка акутна цревна болест а праендемско жариште колере је делта Ганга и Брамапутре. Изазивач је Vibrion cholerae, грам-негативни, аеробни бацил, класичног или Ел Тор биотипа. Колера се преноси фекално-оралним путем, зараженом храном и водом. Може се манифестовати као асимптоматски облик, лаки ентеритис и смртоносна класична колера. 
Лијечење се заснива на надокнади течности, симптоматској терапији и употреби тетрациклина.

Честа и обилна дијареја, повраћање и јаки стомачни грчеви су могући знаци болести. Стручњаци саветују да се у ризичним земљама пије флаширана, пречишћена вода и да се води рачуна о хигијени. Вакцинација пружа привремену заштиту особама за које постоји велики ризик од инфицирања, или им је ослабљен имунитет.

Прије двије године колера забиљежена у Вухану

Прије двије године, у кинеском граду Вухану у којем је забиљежен први случај ковид 19, регистрована је и колера.

Универзитет Вухан тада је пријавио у кампусу случај „повраћања и дијареје, праћене ниском температуром“. 

Серолошким тестовима Центара за контролу болести, потврђено је да се ради о колери. 

Кинески стручњаци су преузели, како наглашавају, све неопходне мјере како би се пронашли контакти и зауставило могуће ширење болести.

За сада нису откривени нови случајеви колере, а послије лијечења, стање пацијента код којег је потврђена колера је „контролисано, а симптоми су нестали„, саопштило је Окружно одјељење за здравство Универзитета Вухан.

Након ефикасне дијагнозе и лијечења, стање пацијента је постало стабилно, а симптоми су нестали, саопштио је локални Центар за контролу и превенцију болести. Иначе, постоје два соја Вибрио колере који узрокују избијање болести. То су О1 и О139, а сматра се да је О1 чешћи облик, пише Телеграф.

Повезана вијест

Регистрован први случај колере у Бугарској послије 100 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана