Шта је гихт и зашто се назива краљевском болешћу?

ГС
Foto: Илустрација

Синиша Миловановић, интерниста реуматолог рекао је да је гихт болест која спада у запаљенске реуматске болести, односно у групу метаболичких болести које настају због поремећаја метаболизма мокраћне киселине.

Он истиче да гихт карактерише јака бол и оток зглоба.

Зашто се гихт назива краљевска болест?

"Зато што један од узрока настанка ове болести може бити прекомјеран унос хране и пића, некада је у прошлости било доста хране и пића па су краљеви имали ту болест па се то провлачи кроз литературу", рекао је Миловановић.

Гихт је болест која је чешћа код мушкараца, а код жена се јавља углавном у периоду менопаузе када нема довољно количине естрогена који знато утиче на излучивање мокраћне киселине.

Који су симптоми?

"Наши пацијенти кажу нама љекарима увече легну здрави, а ујутру устану болесни, oдносно то је јак бол, оток и црвенило захваћено од зглоба", каже Миловановић.

Он додаје да је то због силе гравитације и таложења кристала мокраћне киселине у стопалу, а да је најчешћа локација на којој се јавља напад гихта, односно акутни артритис, јесте палац стопала.

"Може да захвати скочни зглоб, ређе нешто кољени зглоб и ручни зглоб на шаци", казао је  Миловановић у АТВ јутру.

Он истиче да су бол и оток толико јаки да пацијент аутоматски долази љекару.

"Толико неиздрживи да пацијенти када нама описују у нашим амбулантама колико то боли, кажу не могу ни чарапу да ставе на ногу нити плахтом да покрије ту ногу", рекао је Миловановић.

Миловановић истиче да гихт може да добије искључиво особа која има повишене вредности мокраћне киселине у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана