Шта је алопеција ареата са којом се бори жена Вила Смита

ГС
Foto: Танјуг/АП

Џејда Пинкет Смит, супруга Вила Смита, који је због неслане шале на њен рачун насред церемоније додјеле Оскара ошамарио комичара Криса Рока, први пут је јавно открила своје стање 2018. године.

Признала је да је „било застрашујуће“ носити се са првим симптомима ове болести.

Алопеција је медицински израз који потиче од грчке речи alopekia, која указује на кожно обољење или шугу. Представља најчешћу аутоимуну болест (када наш имунолошки систем напада сопствена ткива), која обично прати дијабетес, хронични тироидитис или реуматоидни артритис.

Када особа има здравствени проблем који се назива алопеција ареата, као Џејда Пинкет Смит, то значи да коса опада у цикличним појасевима. Длака може да опада на темену или било где на телу.

Узрок алопеције

Алопеција аерата је аутоимуна болест која погађа особе оба пола и било ког узраста, па се неријетко може јавити и код дјеце. Јавља се када наш имуни систем препозна фоликуле косе као страно тијело и почиње да се брани одбацујући их. Овај специфични облик аутоимуног обољења може се наслиједити од оба родитеља.

То је оно што генетичари називају „комплексном полигеном болешћу“, што значи да настаје због интеракције између више гена насупрот мутацији у једном гену. Више од 17 гена повезано је са алопеција ареатом и научници очекују да ће још гена бити откривено.

Иако су наши гени већ одређени нашим рођењем, алопеција ареата има тенденцију да се појави и нестане, поготову у раним стадијумима. Ово сазнање доводи до закључка да нешто из спољашње средине може бити окидач за њену појаву.

Многи доктори и научници дијеле мишљење да је окидач стрес, међутим, једно је сигурно, стрес се готово увијек јавља као посљедица овог стања.

Болест о којој се не говори

Алопеција ареата је једна од честих аутоимуних болести, о којој се мало говори, прије свега зато што је обољеле срамота па је вјешто прикривају фризурама или козметичким препаратима.

С друге стране, у већини случајева алопеција се појави и нестане, па многи желе само што прије да је забораве.

Не постоји универзални одговор на питање колико ће трајати.

У већини случајева долази до спонтаног побољшања и поновног раста косе у року од два-три мјесеца до једне године. Ако је губитак косе већи (више од пола поглавине) мање су шансе да ће коса поново израсти.

Трећина жена има проблем са алопецијом

Отприлике једна трећина жена има проблем са алопецијом у неком периоду живота. Код жена у менопаузи овај проценат је још већи.

Губитак косе код жена често има већи утицај на њихов живот од опадања косе код мушкараца. Код мушкараца је губитак косе друштвено прихватљивији.

Алопеција неријетко утиче како на емотивно тако и на психичко стање жене, као и на цјелокупан квалитет живота.

Једна од посљедица ковида 19 је било и опадање косе

Једна од посљедица која се појавила код скоро трећине инфицираних ковидом 19 је било и појачано опадање косе.

Разлог томе је највероватније био то што наше тијело, кад се бори са неком тешком инфекцијом, доживи физиолошки стрес.

Тада тијело штеди на небитним структурама као што је длака, и зато смањује прокрвљеност и пренос хранљивих материја за длаку.

Длака на то реагује тако што стане са радом и њен циклус раста се прекине, уђе у фазу мировања и онда у фазу испадања, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана