Шта ће се десити уколико стално чупамо сиједе длаке?

ГС
Foto: Илустрација

Да ли сте примијетили да имате неколико сиједих у коси и желите да их уклоните?

Чини вам се да бисте то врло лако могли да ријешите чупањем тих неколико нежељених длачица. Међутим, да ли су такве "методе" штетне?

"Коса почиње да сиједи када фоликули длаке доживе пад меланина, ћелија које дају пигмент коси и кожи. Ово је сасвим нормалан дио старења, иако старост у којој добијете прву сиједу косу у великој мјери зависи од ваше генетике", каже др. мед. Рохит Какар, власник и директор " Orchard Lake Dermatology & Cosmetics" у Мичигену.

Иако је сиједа коса резултат недостатка меланина, свака особа производи овај пигмент различитим темпом и различитим количинама. Због тога понекад можете видјети сиједу косу на глави 25-годишњака или 50-годишњака који још увијек имају своју природну боју косе.

Открили сте да сиве боје зависе од ваше генетике, али још увек нисте срећни што се појављују. Шта је најгоре што се може догодити ако ипак одлучите да узмете пинцету и почупате тих неколико длачица?

Сива ће поново порасти

Ово је само кратко рјешење јер ће, као и друге длаке, поново израсти. И биће исте боје као када сте их извукли.

"Када одређени фоликул длаке изгуби ћелије које производе пигмент, тај фоликул ће само регенерисати сииједу косу", објашњава Џефри Хсу, суоснивач Оак Дерматологије у Чикагу.

Другим ријечима, када једном осиједите, нема повратка, барем не природно.

Јесте ли чули да чупањем једне сиједе власи на том месту расту двије? На срећу, то је само мит. Не постоји научна основа за такву теорију и у овом случају то су само "бакине приче".

"Чупањем једне сиједе власи неће израсти више од једне. Када се длаке чупају, то не утиче на остале околне длаке, јер свака има своју генетику",каже др Какар.

Ризикујете инфекције и ћелавост

"Чупање сиједе косе и даље није добра идеја, поготово ако вам пређе у навику. Стално чупање длака може оштетити фоликул, што потенцијално може довести до инфекције или ожиљака", каже др Хсу.

Временом, ово би чак могло да трауматизује фоликул длаке до те мјере да коса потпуно престане да расте. А ако почупате више сиједих неколико пута, постоји могућност да оћелавите.

Постоји ли сигуран начин за чупање косе?

Не. Свако повлачење косе повећава ризик од инфекције, ожиљака и губитка косе. Међутим, ако их не подносите, исијеците их маказама.

"Ако неко мора да уклони сиједе длаке, најбољи начин је да их пажљиво ошишате малим маказама. Тиме ћете избјећи трауму фоликула длаке", каже др Хсу.

Можда је вријеме да узмете маказе уместо пинцете.

Колико је опасно чупати сиједе?

Зависи колико често то радите.

"Ако сте једном чупали своју сиједу косу, то није проблем." Међутим, ако се ради о радњи коју често понављате, можете оћелавити у једном дијелу због трајног опадања косе", каже др. Какар.

Најбоља опција за сиједу косу- фарбање, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана