Шта би требало урадити ако вас убоде стршљен

Г.С.
Шта би требало урадити ако вас убоде стршљен

Убод стршљена представља посебно болно и непријатно искуство. Углавном прође без неких великих проблема по здравље, али може да буде итекако опасно. Отров који луче, и који се убацује у организам током убода, може да доведе до појаве јаког бола и реакције коже али и цијелог организма, поготово ако је више убода.

Остати смирен

Убоди по екстремитетима су безопаснији од убода у предјелу главе и врата. Посебно су опасни убоди који се јаве у предјелу усне дупље. Ако вас стршљен убоде, прво и основно је да се не паничи.

Покушајте да се без панике, трчања, агресивног махања руку и убијања стршљена удаљите од њега, односно њих. Мјесто убода потом добро исперите хладном водом и сапуном или ставите лед у крпу и хладите мјесто убода како бисте смањили оток и упалу.

Лијекови

Савјет је да попијте неки од лијекова из рода антихистаминика како бисте смањили вјероватноћу за развој алергијске реакције.

Бол може да потраје и неколико сати, па уколико је изражен и уколико немате алергију, можете попити неки од лијекова за болове из рода парацетамола или ибупрофена.

Уколико се ипак лоше осјећате, кренуло је да се шири црвенило, оток, бол, јавите се у најближу хитну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана