Србијом хара мистериозни кашаљ, траје и до два мјесеца

GS
Foto: Twitter

Све више грађана у Србији жали се на иритантан, упорни кашаљ који код неких траје и до два мјесеца. Доктори, специјалисти пулмолози нису сигурни о чему се ради, нити који је узрок кашљу, али зна се да није алергијски.

У Градском заводу за плућне болести и туберкулозу, пулмологиња др. Весна Радуловић, за Нова.рс каже да овај кашаљ не спрјечавају ни антибиотици, различити сирупи, ни антихистаминици те да нема лијека, већ да пацијенти једноставно морају причекати да кашаљ прође. Ако, ипак, потраје дуже од 15 дана, нека се свакако јаве својем доктору.

‘Што год да дајемо од терапије – не помаже. Људи масовно долазе с кашљем, без икаквих других симптома и нису алергични. Покушавамо смирити тај кашаљ антибиотицима, антихистаминицима, различитим сирупима за кашаљ, али он не престаје, а код појединих пацијената потраје шест до осам недјеља‘, каже др. Радуловић.

Пацијентима савјетује да оду на преглед, направе снимке, а ако су сви налази добри, нека сачекају да кашаљ прође.
‘Звучи невјеројатно, али тај упорни кашаљ, углавном заиста прође сам од себе, али тек након више од мјесец дана. 

Разумљиво је да су људи преплашени, да помисле на свакакве дијагнозе. Међутим, у највећем броју случајева, када кад направимо снимку плућа и комплетне прегледе, испостави се да је све у реду, да су сви налази чисти. 

Пацијенти немају температуру, имају апетит, нема малаксалости, повраћања, болова, никаквих других симптома, осом кашљања‘, каже лијечница.
Такође објашњава да овај кашаљ нема везе с коронавирусом, преноси Јутарњи.хр

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана