Срби други на свијету: Највише једу намирницу која доказано гоји и диже притисак и шећер

ГС
Срби други на свијету: Највише једу намирницу која доказано гоји и диже притисак и шећер

Тек када се појаве неки научни подаци и резултати студија, схватимо колико заправо не пазимо шта једемо. Иако се толико говори колико је важно шта уносимо у себе, чини се да многи не маре превише. Како показује свјетска статистика, Срби су на другом мјесту неславне листе конзумације хљеба.

Испоставља се да годишње у просјеку поједемо 135 килограма, што је далеко више од других. Једино је Турска испред нас са невјероватних 199,6 килограма.

А зашто то није добро?

Ако узмемо у обзир да пројсечан Србин углавном једе обичан бијели хлеб, и то много, то и те како може да остави последице по здравље.

Истраживања показују да превише хљеба диже шећер у крви, а то потенцијално води у дијабетес тип 2.

ијБели хљеб за сендвиче, рецимо, рафинисана је житарица, а не од целог зрна. Када се једе такав какав јесте, има висок гликемијски индекс и може директно да доведе до повишеног нивоа шеćера у крви, упозоравају стручњаци.

Такође, висок крвни притисак и превише хлеба су у блиској вези. Како наводи ЦДЦ, хлеб и пецива су два главна извора натријума за који се зна да подиже крвни притисак. Чак и релативно скромна количина хлеба може да повећа ризик од хипертензије – студија из 2018. објављена у часопису Нутриентс открила је да је конзумација само једног комада бијелог хлеба недељно повезана са повеćаним ризиком од повишеног крвног притиска.

 

 

Бели хлеб обично садржи доста натријума, а конзумирање све те соли у једном тренутку може довести до надимања, што може бити болно. То даље може да узрокује и затвор, што свакако није пожељно.

Не треба заборавити и да бијели хљеб – гоји.

Уз хљеб расте ризик да ћете јести и другу не тако здраву храну. Њега обично комбинујемо са прерађеним месом, јаким намазима, сиревима са високим садржајем засиćених масти. А то без сумње води ка гојазности.

Да све буде горе, од хлеба смо још више гладни.

Обичан хлеб углавном нема много хранљивих материја. То значи да, када га поједете, у телу се заправо не деси никакав осеćај ситости. На крају од тога расте инсулин и шеćер у крви, што доводи до веćе глади.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана