Спорт није гаранција за дуг и здрав живот: Зашто су спортисти подложни инфаркту?

ГС
Foto: Илустрација

Након што се срушио на сред терена за вријеме утакмице, двадесетседмогодишњи уругвајски фудбалер Хуан Искердо преминуо је у болници.

Узрок смрти је срчана аритмија која је онемогућила доток кисеоника до мозга.

О питању због чега спортисти све чешће страдају и може ли прекомерни напор да угрози и здравље особа које се спортом не баве професионално, већ рекреативно говори кардиолог Миљко Ристић који на самом почетку истиче да спортисти према статистикама не живе дуго као и да спорт није гаранција за дуг и здрав живот.

"Спортисти живе нешто дуже него друге професије, а кад погледамо статистику, многи су и оперисани због коронарне болести. Они доста тренирају али и најчешће уносе доста масних материја, што је један од разлога због којег долази до срчане слабости и инфаркта миокарда. Превенција би требало да буду спортски прегледи који се у најчешћем броју случајева не раде онако како је то препоручила Фудбалска асоцијација Европе и света", говори др Ристић који је дуго био предсједник медицинске комисије у фудбалу.

"Ишао сам на разне курсеве које организује УЕФА и ФИФА, и ту тачно постоје неки параметри којим се лако утврде одређене болести ако их има, на основу ултразвука срца, лабораторијских и других анализа. Неко ко дуго има повишен холестерол је нажалост идеалан кандидат да дође до инфаркта", прича др Ристић у емисији Јутро телевизије Прва и додаје да је преглед холтером главни у превенцији како би се спријечила изненадна смрт од болести срца, на примјер код спортиста на терену, али и свих других пацијената.

"Због свакодевних напора који имају годинама, срчани мишић код спортиста се увећава, удебљава. И важно је да главно нервно влакно за аритмије не би смело да буде дебље од 13мм. Аритмије су такође врло честе, али има и оних које нису угрожавајуће", прича др Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана