Спорији ход - најава деменције

Срна
Спорији ход - најава деменције

ВИКТОРИЈА- Спорији ход из године у годину могао би бити рани знак когнитивног пропадања, односно деменције, упозоравају стручњаци. Спорији ход, који је карактеристичан за старење, одувијек упозорава на крхкост организма, што може да резултира падом, а посљедично и инвалидитетом.

Резултати најновијих истраживања могли би бити посљедица смањења десног хипокампуса, дијела мозга повезаног са памћењем, показују студије. Научници наводе да, ипак, сви знаци когнитивног пропадања не указују нужно на каснији развој деменције.

Само се код 10 до 20 одсто људи у доби од 65 или више година са благим когнитивним оштећењем развије деменција већ током идуће године, подаци су америчког Националног института за старење.

Нова опсежна студија која је обухватила готово 17.000 одраслих особа старијих од 65 година открива да ће се код старијих људи који из године у годину ходају око пет одсто спорије или више од тога, а истовремено показују и знакове спорије менталне обраде података, највјероватније развити деменција.

Резултати студије објављени су у часопису "ЏАМА нетворк опен".

Ови резултати указују на значај хода у процјени ризика од деменције, истиче аутор Таја Колије са факултета у аустралској држави Викторији. Студија је седам година пратила групу Американаца старијих од 65 година и Аустралијанаца старијих од 70 година.

Сваке друге године од актера се тражило да ријеше когнитивне тестове којима је мјерено укупно когнитивно пропадање мозга, памћење, брзина обраде података и вербална функција. На крају студије научници су закључили да је највећи ризик од развоја деменције постојао код особа које су биле спорије у обје категорије, дакле, не само да су ходале спорије, већ су показале и одређене знакове когнитивног пропадања.

Показало се да је ризик од развоја деменције код тих испитаника већи него код оних који су имали проблема само са споријим ходом или само са когнитивним пропадањем.

Повезаност брзине хода и лошијег памћења најчешће указује на могућност развоја деменције, открила је и метаанализа спроведена међу готово 9.000 одраслих Американаца 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана