Спавате са упаљеним телевизором - шта се тада дешава у организму?

ГС
Foto: Илустрација

Добар сан једна је од најважнијих ствари за добро здравље, но када се у позадини налази телевизор, готово га је немогуће имати. Иако многи сматрају да ће брже заспати уз упаљен телевизор, стручњаци се баш и не слажу с том тврдњом.

Постоји много истраживања која показују како се свакодневно коришћење технологије одражава на наш сан, па самим тим и цјелокупно здравље. Иако су она и даље у току, закључак је исти - ако можете избјећи коришћење ових уређаја у вашем кревету, онда би то требало учинити.

Анекта National Sleep Foundation-a показала је како чак 60 одсто Американаца гледа телевизију непосредно прије него што заспи, у нади да ће им то помоћи да лакше утону у сан.

Најкоришћенији лијек на свијету против болова изазива срчани и мождани удар

Ипак, многи стручњаци тврде да, када спавате са укљученим телевизором, заправо свом организму дајете мање сна него што му је потребно, а то за собом вуче бројне мане.

Спавањем са укљученим телевизором смањује се производња мелатонина, хормона који игра кључну улогу у спавању. Он сигнализира вашем тијелу да је време да се одмори и опорави од напорног дана.

Телевизор и други уређаји који производе плаво свјетло могу смањити количину мелатонина коју производи наше тијело. Тада, мозак теже разликује дан и ноћ, а онда када се то деси, знатно је теже заспати.

Било да је гледање или слушање звука телевизора пред спавање, она се труди да ваш мозак буде у константном погону, не остављајући му простора да се искључи. Поред тога што му не пружате прилику да се одмори, чак и ако се деси да у неко доба утонете у сан, он може резултовати сањањем чудних или узнемирујућих снова, упозоравају.

Познато правило спавања 7-8 сати дневно, једно је од главних савјета на које стручњаци упозоравају, а све с нагласком да без потребног одмора повећавамо шансе за ризиком од низа проблема попут ризика од дијабетиса, високог крвног притиска, слабљења имунитета, губитка памћења, концентрације и других, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана