Спавање у чарапама може бити корисно за здравље

ГС
Спавање у чарапама може бити корисно за здравље

Много људи не може заспати без чарапа на ногама али постоји разлог за то.

Према истраживању из 2017. године, особе које носе чарапе у кревет брже утону у сан него особе које спавају босоноги.

То је зато што температура пада током ноћи, достижући најнижу температуру око четири ујутро, преноси Медикал Њуз Тудеј. Просјечна температура износи 36,5 степени Целзијуса, али то варира за један до два степена током 24 сата. Загријавање стопала и руку води до ширења крвних жила, што ослобађа топлину кроз кожу и помаже у снижавању температуре.

То шаље мозгу поруку да је вријеме за спавање, напомињу стручњаци. Истраживања показују да је топла кожа повезана с бржим спавањем. На температуру особе утиче његов биолошки дневни ритам.

Тјелесна температура постепено расте током дана, а врхунац досеже у касно поподне, када се људи осјећају будно. Током ноћи температура се смањује, због чега се особа осјећа поспано. Ако особа спава у чарапама, то може помоћи у циклусима регулације температуре. Но, то није једина предност спавања с чарапама на ногама. Многе жене у својој менопаузи пролазе кроз валунге, које им могу узроковати велику врућину, поготово током ноћи.

Способност чарапа да помогну нижој тјелесној температури током ноћи такође може бити од користи у спрјечавању врућине. То је зато што се сматра да је врућина узрокована хормонским флуктуацијама које утичу на контролу тјелесне температуре. Према једном истраживању из 2005. године, парови који носе чарапе током секса имају већу шансу да постигну оргазам. То је зато што хладноћа стопала шаље мозгу негативне сигнале и смањује сексуалну узбуђеност.

(Klix)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана