Спавање на стомаку није добро за здравље

Agencije
Спавање на стомаку није добро за здравље

Неки од најозбиљнијих хроничних проблема попут горушице и болова у леђима могу да буду узроковани погрешним начином спавања. Будући да спавање одузима много нашег времена, требало би да преиспитамо неке наше навике када је спавање у питању. Ево због чега никада не би требало да спавате на стомаку:

Изазива горушицу

Спавање на стомаку или на десној страни може изазвати проблем назван гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРД) или га бар погоршати. То се догађа када киселина и садржај из желуца дођу до једњака. Вентил који спречава повратак киселине из подручја желуца не може да контролише рефлукс због гравитације у тим положајима, а садржај желуца долази до дна једњака, што изазива бол, кисели укус у устима, задах, а понекад чак и бол у прсима.

Лоше је за кичму и леђа

Према мишљењу стручњака, овај положај спавања повезан је с хроничним болом у леђима. Притисак на ваша леђа и кичму током ноћи је велики у овом положају. Кичма није постављена у природан положај и због тога ћете повремено осећати туп бол или имати потребу да се истегнете.

Може изазвати хроничне проблеме с вратом

Немогуће је правилно дисати док спавате на стомаку ако врат не окренете у страну. Због тога овај положај спавања може да доведе до развоја хроничних проблема с вратом, попут херније дискова.

Може да изазове боре на лицу

Спавање с једне стране лица на јастуку је неизбјежно када спавате на стомаку. Студије су показале да је ово најгоре што можете да урадите свом лицу јер притисак може да проузрокује боре на лицу током времена.

Ствара непотребан притисак на ваше груди

Уколико желите да имате здраве груди, не смијете да спавате на стомаку. На тај начин стварате непотребан притисак на прса и то у неким случајевима може да изазове бол. Покушајте да спавате на леђима, јер ће вам то помоћи да опустите груди, без додатног притиска на прса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана