Спавање краће од 5 сати може узроковати низ болести

ГС
Foto: Илустрација

Спавање мање од пет сати у животној доби између 50 и 70 година повећава ризик од развоја барем двије хроничне болести, открива нова студија научника Универзитета Лондон Колеџ.

Озбиљно упозорење стиже након што су објављени закључци истраживања које се проводило чак 25 година, преноси портал Сајнс Дејли.

Током дугогодишњег покуса, научници су проучавали повезаност између сати спавања и дијагностикованих хроничних болести и смртности сваког од испитаника.

Они испитаници који су пријављивали спавање у трајању од пет или мање сати имали су 20 % већу шансу за оболијевањем од хроничних болести. Притом су имали чак високих 40 % шансе да ће им се исте дијагностиковати кроз сљедећих 25 година. Ова се група упоређивала с људима који су ноћу спавали до седам сати чиме су побољшали своје здравље.

Забрињава и податак да су научници закључили да мањак сна у доби од 50 година повећава ризик од смртности током сљедећих 25 година истраживања.

Седам до осам сати спавања ноћу је оптимално

С годинама људи мијењају своје навике спавања. Ипак, научници препоручују да би свака особа требала настојати одвојити седам до осам сати сваке ноћи спавање с циљем спријечавања развоја хроничних болести.

Професори лондонског универзитета наглашавају да кратко трајање сна утиче на развој двије или више хроничних болести.

Савјети за квалитетнији сан

Ако су вас ова упозорења подстакла на придавање веће пажње осигуравању квалитете свог сна, слиједи неколико корисних савјета енглеских научника.

Кључно је осигурати добру “хигијену спавања”. То значи да соба у којој спавате мора бити тиха и замрачена, а температура угодна. Изнимно је важно уклонити електроничке уређаје попут мобилног телефона, таблета и лаптопа из простора у којем спавате због зрачења.

Прије самог одласка на спавање, покушајте избјећи гледање у екране и кориштење уређаја који разбуђују мозак, а умарају очи. Физичка активност током дана додатно поспјешује квалитетан сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана