Спава вам се, нерасположени сте због кише? Не брините, то је нормално

ГС
Спава вам се, нерасположени сте због кише? Не брините, то је нормално

Уврежено је мишљење да тмурни дани чине да се осјећамо нерасположено, али постоје и научна објашњења зашто лоше вријеме и киша утичу негативно на нас.

Вјеровали или не, кишовити дани заиста могу да вам у потпуности покваре расположење.

Уколико се током падавина осјећате лоше или као да немате довољно енергије, то није само нешто што сте умислили. Лоше вријеме заиста негативно утиче на расположење и емоције, преноси Супержена.б92.нет.

Према истраживању клиничког психолога из Сан Франциска, Теше Еванс, скоро 9 одсто испитаника спада у категорију "људи који не воле кишу", а нагласили су и да су много боље расположени током дана када нема падавина.

Исто тако, друго истраживање психијатра Јулије Самтон, показало је да киша драстично утиче на број негативних и депресивних објава на друштвеним мрежама. Дакле, веома је честа појава туге и мањка самопоуздања када је време облачно и кишовито. Исто тако, уколико вам се учини да са промјеном времена добијате и главобољу, сасвим је могуће да сте у праву. Промјене притиска могу да изазову главобоље, па је важно да будете свјесни тога уколико се питате "зашто сад имам мигрену". Ваздушни притисак утиче на ваше тијело. Самим тим, будући да су синусни канали испуњени ваздухом, свака промјена у атмосфери може да доведе до појаве главобоље, показале су бројне студије.

Шта можете да урадите?

Иако желите да угасите свјетло и вратите се у кревет, то је последња ствар коју би требало да урадите. Упалите свјетло, пустите музику. На тај начин ћете појачати лучење серотонина који поправља расположење, саветују стручњаци.

Окружите се људима који позитивно утичу на вас.

Радите ствари које вам пријају. Разговарајте са драгим особама, погледајте забавну комедију, играјте игрице или читајте књигу.

Такође, многа стручна лица савјетују вјежбање. Тренинг ће вас учинити виталнијим и појачаће се лучење ендорфина који побољшава расположење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана