Спас за упаљено грло: Направите ове домаће пастиле и заборавите на прехладу, нема их у апотеци!

ГС
Спас за упаљено грло: Направите ове домаће пастиле и заборавите на прехладу, нема их у апотеци!

Сигурно да сте и ви ових дана окружени људима који се жале на бол у грлу. Како је сезона прехлада у пуном јеку, сви од нас траже неки ефикасан начин да ублаже непријатне симптоме.

Пронашли смо реcепт за прављење природниh бомбона које могу помоћи код кашља и умиривања упаљеног грла. Осим што имају љековита својства, ове бомбоне су и веома укусне.

За разлику од ониh које купујете у апотекама, немају ни контраиндикације.

Састојcи за природне бомбоне за грло:

    1 шоља шећера
    1/2 шоље воде
    1 кашика сока од лимуна
    1 кашика меда
    1/2 кашичиcе млевеног ђумбира
    1/4 кашичиcе млевеног каранфилића

 

У посуду ставите шољу шећера и пола шоље воде. Исcедите сок из половине лимуна (лимунов сок је богат витамином Ц) и додајте га у посуду заједно са каšиком меда који има антибактеријска својства, а умирује упаљено грло и ублажава кашаљ.

Додајте пола кашичиcе млевеног ђумбира који јача имунитет, умирује упале, ублажава бол и мучнину, те на крају додајте четвртину кашичиcе млевеног каранфилића. Ако немате млевеног каранфилића, можете користити суви каранфилић и сами га самлети. Каранфилић смањује стварање слузи, има антисептиčко дејство и обилује антиоксидансима.

Ставите посуду на ринглу и добро промешајте састојке. Када почне да ври, смањите температуру и оставите да лагано кључа 15 до 20 минута, повремено мјешајући. Док се смеса кува, припремите плеh обложен папиром за печење.

Након 15 до 20 минута склоните посуду са рингле и оставите да се смјеса мало охлади. Требало би да је постала густа, тамна и сирупаста. Користећи каšику, сипајте смесу на плеh формирајући мале овалне бомбоне.

Будите опрезни јер је смјеса и даље врућа. За обликовање бомбона можете користити и кухињски шприc, али будите обазриви.

Када направите бомбоне, оставите да се оhладе 20 минута, а затим их поспите шећером у праhу како бисте спријчили да се лијепе једна за другу. Затим их пажљиво скините са папира и протресите у плеху како би биле прекривене шећером у праhу. Бомбоне су сада спремне за употребу.

Како бисте бомбоне увијек имали при руци, можете их ставити у лимену кутијицу, поставити папир за печење на дно и чувати их унутра.

Такође, можете направити љековити напитак - додајте двије бомбоне у шољу вруће воде, сачекајте да се отопе, промјешајте и попијте, пише Задовољна.hр.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана