Шокантно откриће: У мозгу умирућих људи примијећена до сад непозната активност

ГС
Foto: Илустрација

Стручњаци су тек прошле године први пут до сада детаљно евидентирали мождане таласе умируће особе и забиљежили скок у једној одређеној врсти мождане активности, гама таласа, заједно са промјенама на другим фреквенцијама.

У новом истраживању научници су такође примијетили сличну експлозију краткотрајне гама активности код два од четири пацијента којима су искључени апарати за одржавање живота, пише Сајенс Алерт.
Објашњење за NDЕ?
Неуролог Јимо Борјигин и његове колеге од 2013. траже паралеле између последњих тренутака људског мозга и резултата експериментирања на пацовима којима је индукован срчани застој. Сматрају да би ови пролазни бљескови мождане активности, који се збивају када испитаници више нису свjесни збивања око себе, могли да објасне феномен блиских искустава са смрћу (енгл. Near Death Experience, NDE).
Тим је анализирао смртне случајеве у јединици неуроинтензивне неге од 2014. године у болници у склопу Универзитета Мичиген. Код два од четири пацијента у коми, а који су умрли док су лекари још пратили њихово стање након срчаног застоја, ЕЕГ снимци су открили снажан налет гама таласа у једном дијелу мозга који се касније распршио преко обе хемисфере.

Стручњаци су потврдили да се није радило о некој врсти напада, због чега научници сматрају да се ради о посљедњим наговјештајима свијести о околини. Наиме, почетни талас гама таласа налазио се у подручју мозга које се сматра средиштем такозваних неуралних остатака свијести.

Потребна даља истраживања
Сличан образац активности примијећен је приликом сна и код пацијената с нападима који су изјавили да су доживјели халуцинације и вантјелесна искуства. Овај део мозга укључује људска чула, што би могло објаснити зашто су блиска искуства са смрћу о којима људи извјештавају тако живописна.

Комуникација између хемисфера у мозгу такође се сматра битном за присјећање. Ниједан од посматраних пацијената није преживио па није могао да исприча шта је тачно видио, осјетио или доживио у посљедњим тренуцима живота.

Но, нису сви стручњаци увјерени да су вантјелесна искуства повезана с краткотрајним сусретом са смрћу и сматрају да би се прије могло радити о неуролошкој реакцији на недостатак кисеоника у мозгу.

То не негирају ни научници који су радили на новом истраживању, преноси Б92.
"Не можемо искључити могућност да је овај гама талас знак патолошког процеса специфичног за фазу умирања и да није повезан са свјесном обрадом", пише Борјигин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана