Шокантне статистике: Како препознати менталне поремећаје и спријечити трагичне исходе?

Mр сци др мед Александар Пејић
Шокантне статистике: Како препознати менталне поремећаје и спријечити трагичне исходе?

Самоубиство је један од најтрагичнијих исхода који може погодити не само појединца, већ и цијелу заједницу.

Иза ових тужних догађаја често се крију ментални поремећаји, који су нажалост пречесто непрепознати или неправилно третирани. Статистике показују да је 46 одсто људи који су извршили самоубиство имало дијагностикован ментални поремећај. Још алармантнији податак открива да је чак 90 одсто људи који су  умрли од самоубиства можда искусило симптоме менталног поремећаја, према интервјуима са члановима породице, пријатељима и медицинским стручњацима.

Ови бројеви јасно указују на ургентну потребу за препознавањем симптома менталних поремећаја и правовременим тражењем помоћи.

Депресија, анксиозност, биполарни поремећај, па чак и хронични

стрес могу довести до стања у којем особа види самоубиство као једини излаз. Међутим, важно је нагласити да су ова стања лијечива и да постоје начини да се пружи подршка особама које се боре с тим  проблемима.

Често људи који пате од менталних поремећаја не говоре о својим проблемима због страха од стигматизације или осјећаја срама. Зато је кључна улога заједнице у пружању подршке и стварању окружења у којем је нормално тражити помоћ. Тражење помоћи није знак слабости, већ храбрости.

Разговор с пријатељем, чланом породице или стручњаком може направити разлику између живота и смрти.

Један од најважнијих задатака нас као друштва јесте да будемо ту за оне који пате. Не смијемо затварати очи пред њиховим болом, већ им морамо пружити руку подршке. Понекад, једноставан чин

слушања може спријечити трагедију. Такође, важно је да научимо препознати знакове упозорења, као што су повлачење из друштва, промјене у понашању, изражавање осјећаја безнађа или директно  помињање самоубиства.

На крају, сви морамо радити на томе да дестигматизирамо менталне поремећаје. Ниједна особа не би требала осјећати да је сама у својој борби. Кроз едукацију, отворен разговор и подршку, можемо помоћи

да се спасе животи и да се људима пружи шанса за опоравак и срећнији живот. Ако ви или неко кога познајете пролазите кроз тешка времена, не оклијевајте да потражите помоћ. Постоје  многи начини за лијечење и подршку, а сваки корак ка опоравку је важан.

-Свака битка у животу, па чак и она против себе, може бити добијена уз праву подршку и вјеру да нисте сами – Робин Вилијамс, познати глумац и комичар који је и сам водио борбу с менталним поремећајима, подсјећа нас на важност подршке и заједништва у најтежим тренуцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана