Соја, савршена намирница за здраве крвне судове

ГС
Соја, савршена намирница за здраве крвне судове

Британска здравствена организација је на основу најновијих истраживања оцијенила соју као савршену намирницу за здраве крвне судове.

Холестерол је потребан нашем организму у одређеним количинама. Има битну улогу у процесу варења, производњи хормона и витамина Д. Овај елемент се, углавном, налази у храни животињског поријекла, али и у нашим ћелијама.

Међутим, уколико премашује дозвољене вриједности, може бити изузетно опасан по наше здравље. Вишак холестерола има тенденцију да се залијепи за унутрашње зидове крвних судова, што може проузроковати болести попут повишеног крвног притиска, атеросклорозе, срчаног обољења, обољења бубрега итд.

Холестерол се ствара у јетри, а његова концентрација у крви највише је повезана са начином исхране. Повишене вриједности ЛДЛ холестерола највећим дијелом су узроковане неправилном исхраном и стресом.

Британска здравствена организација је оцијенила да се соја показала посебно значајном када је снижавање лошег холестерола у питању, истакавши њен значај за здраве крвне судове. Најновије спроведне студије су показале да соја може да смањи ниво лошег холестерола за три одсто. Научни часопис "The Journal of Nutrition" објавио је 2019. резултате овог истраживања, преноси "Дневни аваз".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана