Снижава шећер, смирује стомак и упале - сваки дом треба да има ову биљку

ГС
Foto: Unsplash

Гел и сок који се налазе унутар алоја вере постали су популарни природни лијек који се користио за лијечење многих обољења и стања, од проблема са кожом до пробавних проблема.

Ова биљка је позната по својим љековитим својствима најмање 6.000 година. У почетку биљка је била позната као "биљка бесмртности“ и представљена је египатским фараонима као погребни дар. Данас, алоја иза себе има читаву индустрију.

Њени сокови се користе у козметици и производима за личну његу као што су хидратантна крема, сапун, крема за бријање и лосион за сунчање.

Који дио алоје је љековит?

Постоје два медицински корисна дијела ове биљке. Прво је гел који испуњава цијелу унутрашњост листа. Овај гел се екстрахује из биљке и обично се користи за лијечење опекотина и различитих кожних обољења. Гел се такође продаје и у течном облику или у облику капсула за оралну примјену.

Друга супстанца коју биљка производи назива се латекс. То је жута пулпа која се налази одмах испод спољне површине листа биљке. Показало се да овај састојак има лаксативна својства и обично се узима орално против затвора.

Алоја посједује око 240 лековитих састојака и преко 20 витамина, минерала и антиоксиданаса. Дјелује против вируса, паразита, бактерија и гљивица. Користи се за имунитет као превенција, али и за лијечење неких конкретних здравствених стања, преносе Новости.

Здравствене предности алоје:

  • Опстипација (затвор) - алојин латекс садржи алоин, који овој биљци даје лаксативна својства и који може ублажити затвор. Увијек тражите препарат на бази алоје који садржи овај састојак.
     
  • Лијечење стања коже, попут псоријазе и акни - креме на бази алоје имају умирујући ефекат на кожу и показало се да помажу у смањењу свраба и упале.
     
  • Олакшање код опекотина од сунца - можда сте и сами искусили ефекат хлађења овог гела, а према неким истраживањима, алоја вера је генерално безбједна за употребу за ублажавање благих опекотина од сунца.
     
  • Зарастање рана - ова биљка такође може донијети олакшање након опекотина првог или другог степена. У прегледу четири контролисана клиничка испитивања у којима је учествовао 371 пацијент са опекотинама од сунца, истраживачи су открили да је време зарастања рана код пацијената који су наносили алоју на опекотине било око девет дана краће него у контролној групи.
     
  • Стомачни проблеми - у једном пилот-испитивању, истраживачи су открили да је стандардизовани екстракт алоје у сирупу умањио неколико симптома гастроезофагеалне рефлуксне болести (ГЕРБ), укључујући и горушицу, подригивање и повраћање.
     
  • Нижи шећер у крви - раније клиничко испитивање је показало да ако пијемо двије кашике сока алоје дневно током двије недјеље, можемо снизити ниво шећера у крви код људи са дијабетесом типа 2. Долази такође и до смањења нивоа триглицерида. Дијабетичари су у повећаном ризику од развоја срчаних обољења, што је повезано са повишеним вредностима триглицерида и холестерола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана