Смршајте уз помоћ 7 савета

ГС
Foto: b92.net

Доскора сам водио статистику упита које су ми слали потенцијални клијенти, престао сам ове године, јер није више било потребе за тим.Из године у годину резултати су били готово идентични, ± 5%.

У почетку ми је био потпуно невероватан податак да виšе од 80 одсто особа које траžе услуге лиčног тренера имају за циљ редукцију телесне масе, односно телесних масти.

Али ако мало боље размислимо и узмемо у обзир čињеницу да је Светска здравствена организација објавила податак да у свету тренутно има 2.600.000.000 (две милијарде и шестсто милиона) људи са прекомерном телесном масом, онда је овај проценат упита разуман.

Два најважнија фактора и разлога гојазности су начин исхране и седентарни начин живота, заправо ми бирамо да ли ћемо бити гојазни.

Чини се да упркос све већем знању о значају физичке активности никада није био већи раскорак између онога што знамо и и онога што чинимо, овде је реч о нама, нашем животу и нашем здрављу.
Данас вам дајемо 7 савета како да убрзате смањење масе тела, односно како да смршате брже.

1. Тренинг базирајте на комплексним вежбама за велике групе мишића као што су ноге, леђа, стомак. На првом месту сагорећете више калорија, а притом ћете радити и на обликовању и јачању ових атрактивних мишићних група. Изрека да чучањ прави трбушњаке и те како стоји.

2. Вежбајте у јутарњем термину, чињеница је да вежбањем ујутру започињете сагоревање масти чак 50 одсто брже него ако вежбате у послеподневним часовима, што је сам по себи довољан разлог да устанете раније. Добар адут да устанете раније јесте и статистика, која каже да особе које тренирају ујутру, пре посла и обавеза имају за чак 30 одсто мање отказаних тренинга.

3. Никада не сме бити више од једног дана паузе између два тренинга, вежбајте сваки други дан јер тако убрзавате своју калоријску потрошњу чак и у стању мировања. Дане којима не тренирате искористите за интензивнију шетњу. Посттренажни ефекат вежбања је један од најважнијих ефеката физичке активности на смањење масе тела, у том периоду ваше тело и даље убрзано сагорева масти;

4. Довољно спавајте и вежбајте одморни, два врло важна дела тренинга мршављења, први, јер у току сна опуштате и регенеришете мишиће, а други, зато што морате бити довољно одморни да бисте све задатке које тренер постави за вас коректно и са пуном снагом одрадили, само максимално одрађен тренинг је добар тренинг.

5. Не прескачите кардио-тренинг, јер вежбање на траци или некој другој кардио-справи директно сагорева масне наслаге, притом кардио-активност има доказано позитиван ефекат на превенцију кардиоваскуларних и метаболичких болести;

6. Не плашите се тренинга са теговима, једна од главних заблуда већине девојака у фитнес клубовима је бежање од тегова и страх да ће добити велике мишиће, верујте ми да то није нимало лако и да нисте ви те среће, јер је то уз рекреативно вежбање практично немогуће. Рад са теговима сагорева велику количину енергије, нарочито ако активирамо велике групе мишића и радимо што комплексније вежбе.

7. Начин исхране је веома важан, смернице су јасне, морате избацити све висококалоричне намирнице, просте шећере и слаткише, знајте да од добро избалансиране исхране у великој мери зависи успешност програма редукције телесне масе.
Да бисте смршали један килограм за недељу дана потребно је да имате 9.000 калорија дефицита те недеље. Тај дефицит можете обезбедити смањеним калоријским уносом и појачаном калоријском потрошњом на тренингу.

Сваки труд се исплати, није тешко ако то заиста желимо.

Милан Зарић

Мастер професор спорта и физичког васпитања

www.licnitrener,com

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана