Смањите главобоље настале дуготрајним гледањем у екран

ГС
Смањите главобоље настале дуготрајним гледањем у екран

Претраживања на Google повезана с главобољама у посљедње вријеме јасно говоре да постоји проблем код људи који због карантина више времена проводе гледајући ТВ, користећи мобителе и рачунаре.

Иако су главобоље биле један од симптома код одређеног броја људи заражених вирусом корона, оне ипак нису уврштене на листу званичних симптома на којој се налазе повишена тјелесна температура и упорни сухи кашаљ.

Претраживања на Гооглеу о повезаности главобоља и вируса корона су честа, а подаци у Великој Британији показују да су повећана за 4.450 посто у случају појмова "Covid Headache" у посљедњих седам дана, односно "ис хеадацхе сигн оф цоронавирус" (да ли је главобоља знак вируса корона) за 2.900 одсто. Када је ријеч о кључним ријечима "тенсион хеадацхе релиеф" (ублажавање напетости од главобоље), претрага је повећана за 250 посто.

Вјерује се да је учесталост главобоља резултат све више времена које људи проводе пред екранима.

"Није тајна да изложеност екранима може узроковати главобоље и проблеме с видом. Сада када готово сви радимо од куће и проводимо мног више времена испред екрана, ове главобоље ће се вјероватно повећати. Оно што можете урадити да се заштитите од њих јесте да купите наочале које блокирају плаву свјетлост. Та плава свјетлост је штетна, а емитују је екрани компјутера, мобитела, таблета и слично. Ако се ови уређаји користе прекомјерно, могу узроковати главобоље и проблеме с видом. Наочале које блокирају плаву свјетлост имају филтере у својим сочивима који блокирају или апсорбују плаву свјетлост, као и УВ свјетлост. Ако носите ове наочале док гледате у екран, посебно ноћу у слабо освијетљеној просторији, оне ће вам помоћи да смањите изложеност плавој свјетлости", рекла је др Арагона Ђузепе.

Она препоручује ограничење времена које проводимо испред екрана те да се већина тог времена расподијели на посао. Кориштење уређаја због забаве треба замијенити читањем, лаганом вјежбом или играњем друштвених игара, пише Миррор.

Такође, савјетује и једносатну паузу, излазак на свјеж ваздух, у шетњу и растезање. На тај начин ће тијело добити довољно ваздуха за крв и мозак, а очи ће се одморити. Истакла је и важност хидратације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана