Сјеменке бундеве су прави извор здравља

GS
Сјеменке бундеве су прави извор здравља

Бундевино сјеме користи се већ хиљадама година у медицинске сврхе. Богате су магнезијумом, калцијумом, гвожђем, цинком и витамином К. Обилују омега-3 масним киселинама које су тијелу неопходне за одржавање рада срца и регулисање крвног притиска. Ево због чега је још бундевино сјеме одличан избор за грицкање.

Будневино сјеме побољшава расположење

Научници су установили да сјеменке бундеве показују одличне резултате у смањењу симптома депресије. Одличне су за смањење стреса и анксиозности.

Ублажава симптоме менопаузе

Ако тражите природан начин да побољшате расположење или ублажите симптоме менопаузе, бундевино сјеме је одличан избор. Оно регулише нападе врућине, главобољу, смањује бол у зглобовима и смањује учесталост наглих промијена расположења. Научници су доказали да сјеменке бундеве повећавају ниво доброг (ХДЛ) холестерола и регулишу крвни притисак.

Смањује холестерол

Истраживања су показала да сјеменке бундеве могу смањити холестерол за 13 одсто. Такође, ове сјеменке смањују ризик од настанка крвних угрушака, болести кардиоваскуларног система, можданог и срчаног удара.

Бундевино сјеме штити од дијабетеса

Сјеменке бундеве богате су здравим незасићеним масним киселинама. Добре су у регулисању висине шећера у крви и повећању осјетљивости тијела на инсулин. Бројни стручњаци дијабетичарима препоручују сјеменке бундеве као намирницу коју треба свакодневно да једу.

Спречава настанак остеопорозе

Особе којима у тијелу недостаје цинк треба да размисле о томе да почну да грицкају сјеме бундеве. Оно обилује цинком, минералом који је потребан за изградњу костију. Само 1/4 шоље сјеменки бундеве садржи чак 17 одсто препоручене дневне вриједности цинка.

Добро је за мршављење

Ове сјеменке су богате влакнима и протеинима. Само 30 грама сјеменки бундеве има око пет грама протеина, што ће вас дуже држати ситима. Ипак, требало би да се једу умјерено јер шоља сјеменки садржи око 285 калорија.

Ублажава симптоме артритиса

Научници су утврдили да сјеменке бундеве имају антиупално дејство које ублажава симптоме артритиса. Ако имате проблема са артритисом, сваки дан поједите до 30 грама сјеменки бундеве.

Добро је за лијечење повећане простате

Уље сјеменки бундеве користи се за лијечење повећане простате (хиперплазије). Ово уље садржи фитохемикалије и антиоксидансе који смањују ниво слободних радикала у тијелу и спречавају настанак канцерогених ћелија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана