Сједење у тишини има вишеструке благотворне ефекте на људе

ГС
Foto: Илустрација

Боравак у тишини, далеко од свакодневног стреса и буке, прија свакоме, а научници тврде да то има вишеструке благотворне ефекте на људе.

Тишина нам даје прилику да се боље повежемо са самим собом. Умирује мозак, репарира његове ћелије и подмлађује га, па се зато осјећамо спокојно. Успоравањем мозга, успорава се и наше дисање. Процес опоравка почиње након два сата проведена у тишини. То доприноси бољем памћењу и већој толеранцији на стрес, а имамо и осјећај да смо се добро одморили. Тишина је за наш мозак оно што је здрава храна за тијело.

Такође, боравак у тишини пружа нам и дугорочно задовољство. Ријетки су тренуци током дана када нисмо у додиру са модерном технологијом. Људи се све мање друже, јер су им очи приковане за мобилне телефоне, таблете и телевизоре. Покушајте да их не користите често јер ћете тако одморити мозак и бити испуњенији.

Боравак у тишини омогућава нам да будемо свјеснији свог окружења и да чујемо звуке које раније нисмо, на примјер, шум вјетра, пој птица, шушкање лишћа, пуцкетање грана... Тишина не побољшава само наш слух, већ и сва остала чила. Бука их блокира, а тишина деблокира.

Наш мозак се у потпуном миру фокусира на одређене ствари без напора и ометања. То радимо несвјесно - допуштамо нашем уму да лута с једне на другу мисао, што води споријем темпу живота и повољно дјелује на ум и тијело.

Док сједимо у тишини и ћутимо, не можемо да побјегнемо од дубоких мисли. Тада постајемо много отворенији према личним осјећањима, жељама, мислима, можда и према осјећају туге. Људи гледају себе другачије, постају искренији према себи, као да им се неке ствари искристалишу. Тада лакше можемо да лоцирамо проблеме и нађемо начин да их ријешимо хладне главе.

У данашње време сви некуда журе. Много је обавеза, а мало времена. Изузетно је важно успорити ритам живота. Тишина нас умирује и даје прилику да се решимо нагомиланог стреса. Отвара нам очи и указује колико је садашњи тренутак важан.

Тешко је пронаћи кутак где ћете имати мало мира, али покушајте, јер ћете се осећати боље и срећније. Дајте свом мозгу прилику да у миру обради све информације и поново буде спреман за нове изазове.

У тишини би требало провести бар сат-два дневно како би наша психа али и тело били здрави, саветују стручњаци, преносе Вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана