Симптоми по којима ћете знати да вас чека менопауза

GS
Foto: FB

Менопауза је природна појава кроз коју свака жена пролази када уђе у одређене године, што је углавном између 35. и 50.

Иако већина жена које се приближавају менопаузи пати од повремених нападаја врућине, односно такозваних валунга, они су само један од многих симптома који могу и до неколико година раније указивати на скори почетак менопаузе. Током тог периода естроген, прогестерон и тестостерон драматично падају, утјечући притом на готово све дијелове женског тијела, од коже, косе, расположења, спавања па све до либида. Промјене хормона такође могу повећати ризик од одређених болести као што су болести срца, дијабетес, али и неке врсте рака.

Но, неке симптоме није увијек лако препознати, због чега их често жене уопће не повезују с менопаузом, већ сматрају да је ријеч о неком другом здравственом стању које је потребно лијечити, објашњавају стручњаци.

Симптоми који указују на почетак менопаузе
1. Нередован циклус

Нередован циклус је први и најуобичајенији симптом менопаузе. Он је резултат нестабилности хормона вашег тијела, који раде до краја ваше плодности.

2. Топли валунзи

Топли, а понекада чак и хладни валунзи догађају се изненада и изазивају црвенило у лицу. То се све догађа због пада естрогена.

3. Нелагодност при спавању

Жене које пролазе кроз менопаузу могу патити од несанице, јер не могу спавати због налета врућине. Осим опскрбе тијела естрогеном, чак и опскрба прогестероном опада у периоду менопаузе.

4. Вагинална сухоћа

Због смањења производње естрогена, који је одговоран за одржавање влажности вагине, вагинално ткиво почиње се сушити и постаје мање еластично.

5. Напетост и депресија

Осјећај напетости, изиритираности и депресије могу савладати жену која пролази кроз менопаузу. Узнемиреност и осјећај губљења емоционалне стабилности су уобичајени симптоми, као и нападаји панике и физички знакови, попут убрзаног рада срца и отежаног дисања.

6. Бол у удовима

Због хормоналне неуравнотежености удови полако натичу и почињу бољети. Међутим, уколико је бол све учесталија и неподношљивија, треба отићи лијечнику.

7. Хормонална неуравнотеженост

Чест симптом уласка у менопаузу јест и постојање хормоналне неуравнотежености које се огледа у промјенама у расту косе. Због смањења производње естрогена може доћи и до прорјеђивања или губитка косе, преноси Љепота&здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана