Симптоми који указују да вам бубрези нису у реду

GS
Симптоми који указују да вам бубрези нису у реду

У ужурбаном темпу живота важно је да не заборавимо да ослушкујемо своје тијело и тумачимо сигнале које нам оно шаље, због тога што рана дијагноза повећава шансе за изљечење.

Бубрези филтрирају токсине из крви, па је за опште здравље врло важно да они раде како треба. Када су бубрези угрожени, могу се јавити симптоми који нису уско специфични, али који могу довести до тешких посљедица ако се болест не препозна у раној фази. Зато би било добро да ипак одете на преглед ако примијетите да имате:

Главобоље, умор и општа слабост

Бубрези који не раде добро производе мање хормона еритропоетина, што доводи до смањења стварања црвених крвних зрнаца и узрокује умор и анемију. Уколико имате мањак овога хормона, чешће и интензивније ћете се осјећати уморно и чешће ћете патити од главобоља.

Анемија

Често је малокрвност један од првих знакова обољења бубрега, а први симптоми анемије су умор, слабија концентрација и блиједа кожа.

Отечено лице, зглобови и стопала

Накупљање течности у организму јасан је показатељ да нешто није у реду са филтрирањем кроз бубреге. Оштећени бубрези не могу правилно да филтрирају соли, што доводи до отицања неких дијелова тијела, као што су зглобови, стопала, руке или лице.

Мучнина и повраћање

Када бубрези не избацују штетне материје из организма, може се јавити осјећај мучнине. Тако тијело проналази начине да избаци токсине, преноси "Политикин магазин".

Промјене у урину

Производња мокраће један је од главних задатака бубрега, а свака промјена у количини или мирису урина може указивати да нешто није у реду са њима.

Од промјена које можете примијетити голим оком су мала количина урина, трагови крви, болно пражњење бешике, ријетко мокрење током дана, али често буђење током ноћи.

Непријатан укус у устима

Ако ваши бубрези не филтрирају и не уклањају отрове, они се онда накупљају у тијелу. То може промијенити укус хране, створити метални укус у устима и узроковати лош задах.

Проблеми са спавањем

Ако бубрези не функционишу исправно, токсини не могу изаћи из тијела кроз урин и остају у крви, што може отежати спавање. Симптоми су, обично, вишекратно буђење ноћу, ноћне море, несаница или споро тоњење у сан.

Свраб и сува кожа 

Када оштећени бубрези не успијевају да одрже праву равнотежу електролита, минерала и храњивих материја, то може довести до свраба и суве коже.

Кратак дах

Проблеми са бубрезима могу довести до отежаног дисања због накупљања течности у плућима.

Зашто долази до заказивања бубрега

Узроци проблема са бубрезима могу бити различити. Дијабетес, односно висок ниво шећера у крви, као и повишен крвни притисак, могу оштетити крвне судове у бубрезима, што отежава њихову функцију.

Различита запаљења ткива бубрега, као што су гломерулонефритис (упала бубрежних гломерула, сплетова крвних судова у којима се одвија филтрација крви), упала бубрежних цјевчица и околног ткива, запаљење усљед бактеријске инфекције бубрега (пијелонефритис) могу угрозити функцију филтрирања крви у бубрезима.

Опструкција мокраћних канала, због повећане простате, бубрежних каменаца или тумора, као и враћање урина натраг у бубрег из мокраћне бешике, може довести до инфекција и оштећења.

Насљедни поремећаји, као што је полицистична болест бубрега, коју карактерише формирање циста у бубрезима, могу такође, довести до смањења или престанка рада бубрега.

Високопротеинска дијета, такође, може бити штетна за бубреге, посебно код особа које већ имају постојеће проблеме са бубрезима или су у ризику од развоја хроничних бубрежних болести. Претјерана конзумација протеина (бјеланчевина) може довести до гломеруларне хиперфилтрације, што може оптеретити бубреге и потенцијално погоршати постојеће стање. Код здравих особа, нема јасних доказа да високопротеинска исхрана штети бубрезима, међутим, код особа са дијабетесом или гојазних, високопротеинска исхрана може негативно утицати на функцију бубрега.

Фактори ризика, као што су старија доб, пушење, дебљина, дуготрајна дијализа и породична историја тумора бубрега, могу довести до проблема са бубрезима, па је важно да се обратите љекару за даљу дијагностику и лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана