Симптоми који указују да имате неку аутоимуну болест

б92
Foto: pixabay

Аутоимуне болести су поремећај имуног система у коме он претјерано или преслабо реагује на супстанце, ткива и организме у тијелу. Постоји више од 80 различитих аутоимуних болести, али неки симптоми су заједнички за све.

 

Најчешће аутоимуне болести су:

    Реуматоидни артритис - хронична инфламаторна болест везивног ткива
    Целијакија - хронична болест коју карактерише нетолеранција на глутен
    Лупус - Хронична аутоимуна болест која може утицати на различите дијелове тијела, укључујуц́и кожу, зглобове, срце, плућа, крв, бубреге и мозак.
    Улцерозни колитис - запаљенско обољење краја дебелог цријева, а може се проширити на друге дијелове тијела
    Хронова болест - хронично запаљење цријева
    Мултипла склероза - хронична инфламаторна и дегенеративна болест централног нервног система, а оштец́ење може захватити мозак и кичмену мождину
    Дијабетес типа 1 - тип дијабетеса зависног од инсулина
    Склеродерма - хронична мултисистемска болест која утиче на кожу, зглобове, крвне судове и унутрашње органе. Изазива задебљање, оток и затезање коже
    Псоријаза - хронична незаразна болест коже

Веома је важно препознати прве знакове, јер рано постављање дијагнозе побољшава квалитет живота и смањује број и тежину компликација.
Знакови

1. Главобоља, ментална магла, немогућност концентрације

Сви ови симптоми могу озбиљно нарушити квалитет живота и лако се могу повезати са стресом и недостатком сна. Али они су такође знак поремећаја имуног система (лупус).

2. Акне, дерматитис, екцем, лептир осип

Ако обични лијекови и препарати не помогну, обратите се љекару. Ови знаци могу бити узроковани хемолитичком анемијом, псоријазом, склеродермом и другим поремећајима.

3. Алергијска астма

Није сигурно да је астма повезана са аутоимуним обољењима, али многе студије су показале да ова болест има аутоимуну основу.

4. Умор или хиперактивност

Ови симптоми су најчешћи код скоро свих аутоимуних болести и обично су главни знак. Можда ћете примјетити да вам уобичајене активности одузимају много енергије или да се више уморите него што сте заспали.

5. Бол и слабост мишића, укоченост

Слабост и бол у мишићима могу отежати свакодневне активности попут ходања степеницама или ношења тешких ствари. Ови симптоми се могу појавити и нестати или бити константни, али они су знак који не треба занемарити јер могу бити узроковани аутоимуним хепатитисом, Хашимотовим синдромом (дисфункција штитне жлијезде), псоријазом, реуматоидним артритисом и другим болестима.

6. Грчеви, надимање, гасови, дијареја, затвор

Проблеми са варењем могу бити знак аутоимуних болести као што су целијакија, улцерозни колитис, поремећаји штитне жлијезде…

7. Губитак или повећање тежине

Неке аутоимуне болести утичу на штитну жлијезду, која контролише многе метаболичке процесе у телу. Ако она почне да производи вишак хормона или не производи довољно хормона, приметно је повец́ање или губитак киле.

8. Утрнулост и пецкање у рукама и стопалима

Ово нису озбиљни симптоми ако само дођу и оду и не изазивају бол. Али ако почне да се дешава неколико пута недјељно и приметите друге симптоме, немојте то игнорисати.

9. Губитак косе

Ако наш имуни систем почне да напада фоликуле длаке, долази до губитка косе. Ово се често дешава са системским лупусом.

10. Благо повишена температура

Необјашњива грозница без других симптома се често игнорише. Међутим, ово је један од најтежих симптома за лијечење. Проблем је што грозница може бити повезана са многим болестима, укључујуц́и и аутоимуне.

Немојте паничити ако примјетите било који од ових симптома. Постоје и други разлози за њих, али прво што треба да урадите, ако мислите да нешто није у реду, јесте да се обратите љекару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана