Сида може бити окончана до 2030. године

Срна
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА- Сиду је као болест могуће окончати до 2030. године ако земље покажу политичку вољу да улажу у превенцију и лијечење и усвоје недискриминаторне законе, саопштиле су УН.

Према подацима програма УН за борбу против сиде /УНАИДС/, процјењује се да је током 2022. године око 39 милиона људи широм свијета живјело са вирусом ХИВ, који може напредовати у сиду ако се не лијечи.

"Имамо рјешење ако слиједимо руковођење земаља које су развиле снажну политичку посвећеност циљу да ставе људе на прво мјесто и улажу у програме превенције и лијечења ХИВ-а засноване на доказима", наводи се у новом извјештају УНАИДС-а.

У документу се истиче да ефикасан одговор на ХИВ такође значи усвајање недискриминаторних закона и јачање мрежа у заједницама. Људи који живе са ХИВ-ом или сидом у многим земљама суочавају се са стигмом, дискриминацијом и насиљем.

"Напредак је највећи у земљама и регионима који имају највише финансијских улагања, као што су источна и јужна Африка, гдје су нове инфекције ХИВ-ом смањене за 57 одсто од 2010. године", пише у извјештају.

Међутим, у извјештају је наглашено да је дошло до наглог пораста броја нових инфекција у источној Европи и централној Азији, као и на Блиском истоку и у сјеверној Африци.

"Ови трендови су првенствено посљедица недостатка услуга превенције ХИВ-а за маргинализоване и кључне популације и посљедица препрека које постављају казнени закони и социјална дискриминација", напомиње се у саопштењу.

Подаци УНАИДС-а показују да се прошле године ХИВ-ом заразило 1,3 милиона људ, а 630.000 је умрло од болести повезаних са сидом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана