Шест знакова да губите превише власи

ГС
Foto: Илустрација

Опадање косе је нормална појава - дневно изгубимо од 50 до 100 длака.

Међутим, када ово није нормално? Када се треба забринути и јавити љекару?

Циклус раста косе састоји се од три фазе — раста, краја раста и припреме за мировање и мировања, након ког се длака одваја од коријена и отпада. Како власи отпадају, расту нове, а у овој фази је у нормалним околностима око 14 одсто длака на глави.

Међутим, из низа разлога неријетко бринемо да нам коса опада прекомјерно, а то се посебно појачало од избијања пандемије вируса корона, јер је откривено да прележана инфекција често оставља посљедице у виду опадања косе.

Неки показатељи су прилично очигледни, а неки и не, али ако сте уочили нешто с овог списка, не би било лоше да посјетите љекара.

Једноминутни тест

Истраживање чији су резултати објављени 2008. године у медицинском листу ЈАМА Dermatology представило је једноставан начин да откријемо губимо ли више косе него што би требало. Све што је потребно јесте да забаците косу напријед, чешљате је од врата ка предњем дијелу и избројите колико је власи отпало за један минут. Ако пронађете око 10 длака, то је нормално.

Скалп вам је видљив

У зависности од тога каква вам је природна текстура косе, дио скалпа углавном може увијек да се види, па сваки прекомјеран губитак косе углавном може да се примијети. Обратите пажњу на теме и редовно пратите има ли неке промјене.

Изјутра налазите много косе на јастуку

Проналажење косе на јастуку обично није симптом претјераног опадања косе, али ако у посљедње вријеме власи има више — то може (али не мора) да буде разлог за бригу.

Кад прођете прстима кроз косу, остају вам длаке

Рашчешљавање замршене косе обично се завршава тиме што ње има на четки више него иначе, али ако и пролажење прстима кроз већ очешљану косу пролази с додатним опадањем, закажите преглед код љекара како би вас упутио на даље анализе.

Раздјељак је шири него раније

Поред тога што је кључан за фризуру, изглед раздјељка је веома важан показатељ стања косе. Ако примијетите да он није пуни богат као раније, већ да је шири, то може да буде симптом неког здравственог проблема.

Коњски реп вам је тањи

Чак и када не примијетите ништа од поменутог, реп може да открије стварно стање косе. Ако често носите коњски реп и можете да уочите да је он мање бујан и богат него раније, то може да буде знак да нешто није у реду, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана